DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Hrvatska jedno od deset najbrže rastućih stranih tržišta za njemački turizam
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.05.2017. - 19:32:00
Zadnja izmjena: 24.05.2017. - 19:32:44
ZAGREB - Receptivni turizam u Njemačkoj nezaustavljivo raste: U 2016. godini po prvi put je registrirano više od 80 milijuna noćenja inozemnih turista. 

To je sedmi rekordni rezultat zaredom. Savezni zavod za statistiku zabilježio je od siječnja do prosinca ukupno 80,8 milijuna noćenja gostiju iz inozemstva u smještajnim objektima s minimalno deset kreveta, što iznosi porast od 1,1 milijuna u odnosu na prethodnu godinu. Time je obim njemačkog receptivnog turizma u odnosu na 2015. godinu porastao za 1,4 posto. Iris Glajke, povjerenica za turizam Savezne vlade Republike Njemačke i parlamentarna državna tajnica Saveznog ministarstva gospodarstva i energetike, objašnjava: 

„Njemačka kao turistička destinacija i dalje je vrlo aktualna i izaziva velik interes inozemnih turista. Receptivni turizam sedmu godinu zaredom bilježi rekordne rezultate. To je pokazatelj jake industrije turizma. Tolerancija i otvorenost prema svijetu su ključ ovog uspjeha. Nećemo dozvoliti da ksenofobični glasnogovornici unište ugled naše zemlje!“

Petra Hedorfer, predsjednica Upravnog odbora Njemačke turističke zajednice (DZT), dodaje:

„Posebni izazovi koje je donijela 2016. godina bit će ono što će nas okupirati i u 2017., uključujući ekonomske faktore, poput tematike Brexit-a ili recesije koja je zahvatila velika izvorna tržišta, ali i sigurnosne aspekte, poput straha od terorističkih napada. Ipak, brend Njemačke kao turističke destinacije jako je dobro pozicioniran. Zahvaljujući našim prednostima u vidu turističkih atrakcija, izvrsne infrastrukture, orijentacije prema pružanju usluga i odličnog odnosa cijene i dobivene usluge i ove godine predstavljamo jaku konkurenciju u međunarodnom nadmetanju destinacija“.

Njemačka je u 2016. zadržala jaku konkurentsku poziciju među europskim destinacijama. Prema posljednjim izveštajima World Travel Monitor-a i IPK International instituta za istraživanje tržišta Njemačka sa 53,7 milijuna putovanja iz Europe (što iznosi 3 posto više u odnosu na prethodnu godinu) zauzima drugo mjesto među najpopularnijim destinacijama Europljana. Španjolska je zabilježila porast od 10 posto i sa ostvarenih 62,5 milijuna putovanja zauzima prvu poziciju. Trećeplasirana ostaje Francuska koja je zabilježila pad od 4 posto i ukupno 37,6 milijuna putovanja. Na listi slijede Italija (36,5 milijuna putovanja) i Austrija (27,5 milijuna putovanja).Petra Hedorfer, predsjednica Upravnog odbora Njemačke turističke zajednice (DZT), objašnjava:

„Njemačka je izgradila prepoznatljiv brend i kao takva je prvoklasno pozicionirana u samom vrhu najpopularnijih turističkih destinacija Europe. Uspjeli smo čak i u otežanim okolnostima sačuvati odličan plasman i epitet kulturne destinacije broj jedan među Europljanima. Na osnovu temeljne analize tržišta i trajne orijentacije prema klijentima ostvarili smo ciljanu i tržišno specifičnu brend komunikaciju. Dosljednim sprovođenjem naše digitalne strategije dajemo nove impulse za rast receptivnog turizma u Njemačkoj“.

Širom svijeta turizam je u 2016. ukupno porastao za više od 4 posto, a IPK International bilježi rast u globalnim turističkim tokovima. Dinamično rastuće izvorne regije Azije bilježe dvoznamenkasti porast putovanja unutar Azije i prema Americi. Istovremeno stručnjaci bilježejednoznamenkasti minus kada su u pitanju putovanja u pravcu Europe. Njemačka je u tom kontekstu jako dobro pozicionirana s rezultatom od plus tri posto. Prosjek rasta broja noćenja turista koji dolaze iz zemalja Jugoistočne Europe je svake godine sve impresivniji.

Prednjače Hrvatska (14,6%), Rumunjska (10,1%) i Bugarska (4,7%), ali se Bosna i Hercegovina, te Srbija i Crna Gora potvrđuju kao naredna tržišta od velikog značaja. Turistima iz Hrvatske, Njemačka je po market share rezultatima (34%) na prvom mjestu po omiljenosti. O tome svjedoči i porast broja noćenja za 42.000 (%2B14,6%) u 2016.godini. Najdraže regije hrvatskih turista su Bavarska 34,8%, Baden-Wüttemberg (15,9%) i Hesse (12,2%).

 Medvescak