SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PJENUŠAVA VINA
 
Hrvatski šampanjac najviše se izvozi u Nizozemsku, Crnu Goru i Italiju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.12.2018. - 17:14:22
ZAGREB - Lani je Hrvatska izvezla 324 hektolitra pjenušavih vina u vrijednosti od 748 tisuća eura. 

Od toga naviše je preko granice prodano šampanjaca sa zaštićenom oznakom izvornosti u Nizozemsku (69 hektolitara), a slijede ju Italija i Crna Gora s 32 hektolitra, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, a koje je obradila HGK.

- Hrvatski vinari kako u proizvodnji vina tako i u proizvodnji pjenušaca prate svjetske trendove te se broj proizvođača pjenušaca u Hrvatskoj svake godine povećava – istaknuo je Igor Barbarić, tajnik Udruženja vinarstva HGK, pojasnivši da kvaliteti domaćih pjenušaca svjedoči i veliki broj medalja sa svjetskih natjecanja, poput onih u Londonu i Parizu.

S druge strane, u prošloj godini zabilježili smo uvoz od 14 tisuća hektolitara u vrijednosti od 7,5 milijuna eura, a najviše pjenušaca uvezli smo iz Njemačke i to 4 tisuće hektolitara, te Italije 2 tisuće hektolitara.

U prilog teze da popularnost hrvatskih vina raste ide i podatak da smo u prvih devet mjeseci ove godine zabilježili porast izvoza od 23 posto, na 205 hektolitara u vrijednosti od 465 tisuća eura, dok smo u istom razdoblju lani zabilježili izvoz od 158 hektolitara čija je vrijednost iznosila 350 tisuća eura.

Unutar Europe, u izvozu pjenušaca prednjače Italija, Francuska i Španjolska, a prema podacima Eurostata Europska unija je u prošloj godini ukupno izvezla 809 milijuna litara pjenušca, od čega je oko polovice otišlo u zemlje članice.