SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZFF
 
Hrvoje Laurenta dobitnik Nagrade Albert Kapović
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.11.2017. - 19:59:46
ZAGREB - Za istaknuti rad u promicanju filmske umjetnosti Hrvoje Laurenta dobio je Nagradu Albert Kapović Hrvatske udruge producenata, koja će mu biti uručena u subotu, na otvorenju Zagreb Film Festivala.

"Albert Kapović bio je čovjek koji je značajno pomicao granice i inspirirao nas da ih pomičemo s njime. Ove godine, povjerenstvo naše udruge jednoglasno je odlučilo da je to najbolje uspjelo kolegi Hrvoju Laurenti, izvršnom direktoru kina Europa i Zagreb film festivala te predsjedniku Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača", navodi se u obrazloženju nagrade.

Laurenta je nagrađen, među ostalim, i zato što je sa svojim timom kinu Europa osigurao prestižnu Nagradu za najbolji program u prošloj godini Europa Cinemas, u konkurenciji više od tisuću kina iz 41 zemlje, "što je najznačajnija nagrada te europske kino mreže i veliko priznanje vrijednom timu Kina Europe".
Kao izvršni direktor Zagreb film festivala, prošlogodišnje izdanje završio je s dosad najvećim brojem posjetitelja i najjačim industrijskim programom u proteklih 15 godina festivala, a producenti su ga nagradili i kao predsjednika Hrvatske mreže neovisnih kino prikazivača koja, s 52 kina iz 39 gradova radi na razvoju publike, obrazovanju mladih i promicanju djela visoke umjetničke vrijednosti.

"Ta mala kina u brojnim su mjestima tek rijetke kulturne institucije, male oaze čija je održivost moguća jedino ako razmjenjuju iskustva i programe i razvijaju vlastite strategije. Otuda poseban značaj Kino mreže, kojoj je Hrvoje Laurenta predsjednik", napominje se u obrazloženju.

Kako se ističe, u godini u kojoj puno slušamo o mladima koji se obrazuju u Hrvatskoj i onda stečena znanja primjenjuju u inozemstvu, posebno nam je zadovoljstvo dodijeliti nagradu kolegi koji je znanja stjecao u inozemstvu i iskoristio ih za unaprjeđivanje hrvatske filmske scene.

Hrvoje Laurenta (Split, 1981.) diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a od 1998. do 2002. kroz udrugu Postpesimisti aktivno sudjeluje u mirovnim procesima u Hrvatskoj i BiH. Među ostalim, bio je predsjednik stručne skupine u Uredu za udruge RH, te pokrenuo i organizirao više od 30 kulturno-umjetničkih i edukacijskih projekata, među ostalim i Reviju amaterskog filma.

Od 2008. je na funkciji izvršnog direktora ZFF-a i kina Europa, a četiri godine kasnije dolazi i na čelo Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača. Kao predavač i sudionik okruglih stolova diljem Europe govori o inovativnostima u kulturi, kulturnoj politici i kinoprikazivaštvu.
U Povjerenstvu koje mu je dodijelilo Nagradu Albert Kapović bili su Ankica Jurić Tilić (predsjednica), Vesna Mort, Vanja Andrijević, Draško Ivezić i Robert Vidić.