DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SPETKAKLI
 
I na Eurosongu pobijedila politika
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 15.05.2016. - 13:14:13
BERLIN - Niti ESC nije mogao proći bez (barem malo) politike: pobijedila je ukrajinska predstavnica Jamala s pjesmom o Staljinovom progonu Tatara sa Krima. Hrvatska predstavnica je bila ipak bolja od posljednje Njemice.
Moderna balada o njenoj baki koju su u Staljinovo doba pred kraj Drugog svjetskog rata kao Tatarku protjerali sa Krima. Jedva da je prikrivena aluzija na sadašnju rusku aneksiju Krima gdje su opet Tatari na meti progona.

Ipak, baš Rus Sergej Lazarev je na Eurovision Song Contest osvojio najviše glasova publike - 361 bod. Ishod je do kraja bio neizvjestan jer do zbrajanja bodova iz televotinga činilo se da će pobjedu odnijeti predstavnica Australije, Dami Im pjesmom Sound of Silence.

Usprkos golemim očekivanjima u Hrvatskoj, bodovi koje je sakupila Nina Kraljić bili su dovoljni tek za 23. mjesto. Nakon toga se ipak zahvalila svim svojim navijačima

I na kraju, opet Njemačka: mlada Jami-Lee Kriewitz je za svoj nastup osvojila samo 11 bodova i tako ostala na posljednjem mjestu. Prošle godine kandidatkinja Njemačke Ann Sophie je također bila posljednja, ali ona tada nije osvojila baš niti jedan bod.

Usprkos tome, Jami-Lee kaže kako je "naravno malo tužna", ali ne misli da je učinila bilo što pogrešno: "Bila sam veoma zadovoljna mojim nastupom i mislim da si nemam što predbaciti."