SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRAGIČNA SMRT
 
Impresivna biografija Anthonyja Bourdaina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 08.06.2018. - 21:24:19
NEW YORK - Danas tragično preminuli Anthony Bourdain rođen je u New Yorku 1956. godine.

Završio je Američki kulinarski institut te vodio newyorške restorane Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan’s i Brasserie Les Halles. Piše za New York Times, The Times, Face, Black Book, Independent, časopis Food Arts i druge. Njegov poznati članak “Nemojte jesti prije nego što ovo pročitate”, objavljen 1999. u The New Yorkeru, pobudio je golem interes u Americi i Velikoj Britaniji, te ga potaknuo na pisanje slavne knjige “Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly” (u hrvatskom prijevodu “Dosje kuhinja”), nemilosrdno otvorene gastronomske ispovijedi. 

Godine 2001. Anthony Bourdain putovao je svijetom u potrazi za “ekstremnom kuhinjom”, a knjiga koja je potom nastala, “Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal” (u hrvatskom prijevodu “Kuharovo putovanje”), postala je bestseler u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani. Napisao je još i kriminalističke romane “Bone in the Throat”, “Gone Bamboo” i “The Bobby Gold Stories”, povijesni roman “Typhoid Mary”, kuharicu “Les Halles Cookbook” te autobiografiju “Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the People Who Cook”.

Televizijsku je slavu stekao serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima “Anthony Bourdain: No Reservations” koji se isprva prikazivao na Food Networku, a danas se emitira na Travel Channelu. Uz televizijsku je seriju 2007. objavio i istoimenu knjigu.

Bourdain je kazao da je odlučio postati kuhar kada je vidio svog šefa glavnog kuhara Bobbyja kako se seksa s mladenkom na njenom vjenčanju.

“To je bilo prvi puta da sam vidio seks uživo i nisam razumio koji je bio mladenkin motiv. Međutim, sada to razumijem jako dobro.”

Bourdain je istaknuo kako je na njegovu karijeru uvelike utjecao i rad u restoranu “Mario’s“, u kojemu su radili ljudi različitih nacionalnosti i jezika, a takav je bio i meni, jela iz različitih dijelova svijeta.

“Glavni kuhar Mario Dimitri snažno je utjecao na mene, posebno u dijelu kuhanje i miješanja okusa, budući da je spajao različite i nespojive namirnice, što ponekad i nije bilo toliko dobro.”

Također, kao jednu od osoba koja je presudno utjecala na njega spominje i kuhara Stevena Moorea.

Bourdain je imao i velike probleme s ovisnošću.

Još tijekom osamdesetih gotovo nijednu odluku u kuhinji nije donio bez droge – marihuane, tableta, LSD-a, kokaina, halucinogenih gljiva, heroina… sve je probao.

“Bio sam jako nesretan i veliki ovisnik o heroinu i cracku. Povrijedio sam, razočarao i uvrijedio puno ljudi, i jako žalim za time. To je sramota s kojom moram živjeti.”

Nedavno je rekao da obožava kuhati uz glazbu te da mu, što je stariji, sve više odgovara jednostavnija hrana koja je “bolja i ukusnija”.

Smatra da mu je život od ovisnosti spasio upravo posao, i sve što je zbog njega prošao.

Sve do danas.