SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST CIJENA
 
Inflacija u siječnju na godišnjoj razini 1,2 posto
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.02.2012. - 14:28:00
Zadnja izmjena: 21.02.2012. - 17:31:31
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u siječnju ove u odnosu na prosinac prošle godine u prosjeku su bile niže za 0,4 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2011., bile više za 1,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS).
Stopa inflacije u godišnjem prosjeku iznosi 2,2 posto.

Uobičajeno su u siječnju u odnosu na prosinac, zbog sezonskih sniženja, najviše pale cijene odjeće i obuće i u prosjeku su niže za 10,7 posto.

Na mjesečnoj razini statistika registrira i pad cijena obrazovanja za 1,8 posto, a niže su bile i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje, cijene zdravstva i ostalih dobara i usluga za po 0,1 posto.

Cijene pak prehrane i bezalkoholnih pića, koje u indeksu potrošačkih cijena cijena imaju najveću težinu, jer u njegovoj strukturi sudjeluju s gotovo 30 posto, u siječnju su u odnosu na prosinac porasle za 0,9 posto.

Pritom gotovo sve kategorije prehrane bilježe rast cijena, a najviše su porasle cijene povrća, za 4,4 posto, voća 4,2 posto, ulja i masti 0,9 posto, šećera, džemova, meda, čokolade i konditorskih proizvoda za 0,6 posto. U siječnju ove u odnosu na prosinac prošle godien cijene kruha i žitarica u prosjeku su porasle za 0,3 posto, mesa za 0,4 posto, a mlijeka, sira i jaja za 0,2 posto.

Cijene prometa, ponajviše pod utjecajem rasta cijena goriva i maziva za osobna vozila, u siječnju su u odnosu na prosinac porasle za 0,7 posto, a cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva u prosjeku za 0,3 posto.

Na mjesečnoj se razini bilježi i rast cijena rekreacije i kulture za 0,2 posto te alkoholnih pića i duhana za 0,1 posto, dok su cijene komunikacija i ugostiteljskih usluga ostale na razini iz prosinca.

Statistika na godišnjoj razini pokazuje da su u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine najviše porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 3 posto, a na to je najviše utjecao rast cijena tekućih goriva, za 22,8 posto.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje u siječnju ove godine bile su za 2,9 posto više nego u siječnju 2011., a cijene alkoholnih pića i duhana za 2,8 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića na godišnjoj su razini porasle za 2,2 posto, a cijene prometa za 2 posto.

Cijene ostalih dobara i usluga u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine u prosjeku su više za 1,9 posto, ugostiteljskih usluga 0,9 posto, a zdravstva za 0,7 posto.

Niže nego u siječnju prošle godine u ovogodišnjem su siječnju bile cijene rekreacije i kulture, u prosjeku za 0,3 posto, obrazovanja za 0,5 posto, odjeće i obuće za 4,6 posto, a najveći se pad cijena bilježi kod komunikacija, za 9,6 posto.