SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VEZANE TEME
 
RAST
 
Infosys blago povećao dobit u prvom fiskalnom tromjesečju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.07.2017. - 20:11:16
BANGALORE - Indijski div u sektoru tehnoloških usluga Infosys izvijestio je u petak o blagom rastu dobiti u prvom tromjesečju, pri čemu izglede za bolje poslovne rezultate prigušuju očekivani viši troškovi rada i nepovoljni valutni tečajevi.

U razdoblju od travnja do lipnja indijska je kompanija zabilježila neto dobit od 34,8 milijardi rupija (540 milijuna dolara), što je 1,4 posto više no što su ostvarili u istom razdoblju prošle godine.

Potvrdili su prognozu o rastu godišnjih prihoda u rasponu od 6,5 do 8,5 posto ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva.

Indijski sektor za softverske usluge vrijedan je 150 milijardi dolara a trenutno se suočava s nepovoljnim trendovima na najvećem, američkom tržištu zbog smanjene potrošnje kompanija na tehnologiju u kontekstu bojazni da će predsjednik Donald Trump postrožiti uvjete za dodjelu viza visokokvalificiranim strancima.

Na meti američkog predsjednika našle su se kompanije koje se služe uslugama podizvođača pa je Infosys u svibnju objavio da u iduće dvije godine namjeravaju zaposliti 10 tisuća američkih radnika. To će za njih vjerojatno značiti i više troškove rada.

Do kraja mjeseca trebali bi također povećati plaće radnicima, u skladu s redovnom godišnjom praksom.

"Najavit ćemo povećanje plaća a poboljšavamo i model zapošljavanja radnika u SAD-u", kazao je novinarima financijski direktor M.D. Ranganath.

Dodatni je problem za podizvođače i jača indijska valuta rupija, budući da većinu usluga naplaćuju u inozemnoj valuti. Ove je godine rupija u odnosu na dolar ojačala 5,4 posto.

Pritisak u sektoru informatičke tehnologije, posebno među tradicionalnim kompanijama koje pružaju rutinske usluge održavanja infrastrukture, generiraju i zahtjevi klijenata da dobiju više za manju cijenu. Stoga se sektor okreće razvoju usluga u sektorima oblaka, analize podataka i kibernetičke sigurnosti.

U prvom fiskalnom tromjesečju Infosys je u kategoriji klijenata 'teških' 100 milijuna dolara izgubio jednog klijenta u odnosu na prethodna tri mjeseca ali je ukupan broj aktivnih klijenata neto povećan za dva, na ukupno 1.164.

Od ove godine indijska je kompanija prisutna i u Hrvatskoj gdje su u Karlovcu otvorili ured za inženjerske usluge u sklopu širenja poslovanja u istočnoj Europi.