SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBOLJŠANJE
 
Institut IGH sve bolje posluje, problematična još iduća godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.11.2017. - 13:35:00
Zadnja izmjena: 07.11.2017. - 13:36:18
ZAGREB - Institut IGH sve bolje posluje, a pred njim je još samo jedna zahtjeva godina u kojoj se preklapaju otplate dugova dobavljačima i financijskim vjerovnicima, rečeno je u utorak na predstavljanju poslovnih rezultata IGH-a i planova za budućnost.

Predsjednik Uprave Instituta IGH Ivan Paladina izvijestio je da su poslovni prihodi u prvih devet mjeseci ove godine iznosili 158 milijuna kuna, 48 posto više nego u istom razdoblju lani.

Lani su poslovni prihodi iznosili 163 milijuna kuna, a procjena za ovu godinu je 211 milijuna kuna, lanjska EBITDA bila je 13,2 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci 25,6 milijuna kuna, dok bi do kraja godine EBITDA trebala premašiti 30 milijuna kuna, rekao je Paladina.

Tvrtka je lani ostvarila neto gubitak od 7 milijuna kuna (2015. godine minus je bio 28,8 milijuna kuna), dok je neto dobit u tri ovogodišnja kvartala 12,8 milijuna kuna.

IGH, kaže Paladina, trenutno ima 275 milijuna kuna ugovorenih a neizvršenih poslova te sudjeluje u nizu natječaja s tim da je ukupna vrijednost 15-ak najvažnijih 500 milijuna kuna, od čega očekivani udio IGH-a iznosi 300 milijuna kuna.

Dodaje kako se, uz standardno područje rada, IGH sve više posvećuje projektima iz područja hidrotehnike, ekologije i gospodarenja otpadom.

Aktivan je u devet država, a dodatno sudjeluju i na natječajima u Albaniji, Makedoniji, Rumunjskoj i Ukrajini.

Idejne, glavne i izvedbene projekte, nadzor i vođenje izveo je ili je pred završetkom u nizu velikih projekata, poput izgradnje mosta Drava na autocesti A5 kod Osijeka, autoceste na Kosovu, sudjeluje u izgradnji cestovne mreže u Gruziji, s partnerima je odradio veliki posao na Zračnoj luci Zagreb, te zadarskoj trajektnoj luci Gaženica.

IGH je uz ostalo zadužen i za idejni i glavni projekt pristupne ceste Pelješkom mostu te nadzor izvedbe brze ceste Popovec - Marija Bistrica - Zabok, a uključen je i u projekte rekonstrukcije i izgradnje željezničkih pruga Škrljevo - Rijeka - Jurdani te Dugo Selo - Križevci.

Isto tako, radi ili će raditi na sustavima odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Varaždinu, Zagrebu, Poreču i Jastrebarskom.

Što se tiče predstečajne nagodbe koja je počela 2014., Paladina je izvijestio da su svim vjerovnicima osim financijskih do sada sve obveze plaćene u roku, a nefinancijskim je otplaćeno 7 od 10 rata i podmireno oko 130 milijuna kuna, od čega oko 100 milijuna kuna u gotovini.

Iako je dosad uredno podmirivao kamate za dug prema financijskim vjerovnicima, IGH nije platio prvu rata glavnice koja je dospjela sredinom ove godine, kaže Paladino.

"Aktivno razgovaramo s financijskim vjerovnicima, to više nisu banke, ostala je samo jedna banka, ostalo su tvrtke koje se bave otkupom potraživanja. Tražimo modalitete kako da rasteretimo naš cash flow, prije svega za ostatak ove i iduću godinu. Izazovne su nam samo još ova i iduća godina, jer nam se preklapaju rate prema dobavljačima i prema financijskim vjerovnicima. Kada ostanu samo financijske obveze ćemo podmirivati bez problema", zaključio je Paladina.