SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Island s najvećim rastom turističkih posjeta u Europi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 21.08.2017. - 08:03:04
LONDON - Sve europske zemlje doživjele su u prvih pet mjeseci veliki rast dolazaka turista, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije i terorističkih napada u svijetu i istupanja Velike Britanije iz EU (Brexita), izvijestila je Europska komisija za putovanja (European Travel Commission – ETC) u svom srpanjskom istraživanju. 

Prema broju dolazaka najviše se ističe Island, koji je ove godine zabilježio 55,7 posto više stranih turista nego u istom razdoblju prošle godine. 

Island je, navode u ENC, trenutno najposjećenija turistička destinacija u Evropi, rast turističkih dolazaka u ovoj nordijskoj zemlji ostvaraju već sedmu godinu zaredom. Četvrtinu više dolazaka broje u Crnoj Gori, posjete Malti povećane su za 23 posto, Cipru za 18 posto. Rast posjeta zabilježili su i u Finskoj (18 posto), a izuzetno dobre turističke rezultati ostvaruju i Portugal, Srbija i Hrvatska, gdje je rast stranih posjetitelja iznosio 15 posto. 

Pad turističkih posjeta je registriran samo u Turskoj, budući da je broj dolazaka stranih gostiju u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 8 posto, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije u zemlji. 

Zbog jačanja ekonomskog rasta u Europi, turistički tok je također neznatno promijenjen. Tako su se, na primjer, britanski, njemački, francuski i italijanski turisti preusmjerili u zemlje u kojima mogu sebi priuštiti više, kao što je Bugarska. Balkanske i baltičke zemlje također su imale visok rast broja dolazaka i noćenja stranih gostiju. U prvih pet mjeseci ove godine posjete turista Bugarskoj povećane su za 26 posto, u Latviji 23 posto, a u Poljskoj za 21 posto. 

Europske zemlje ove godine doživljavaju pravi turistički bum. Bez obzira na prijetnje terorističkim napadima, Europa ostaje najsigurnija turistička destinacija na globalnoj razini.

 Medvescak