SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLOŽBE
 
Istočno od raja uskoro u Beogradu
Autor/izvor: Jurica Ilić
Datum objave: 16.10.2015. - 19:07:48
ZAGREB - U Tehničkom muzeju Zagreb danas je održana press konferencija povodom skorog otvorenja izložbe "Jugoton – istočno od raja (1947. – 1991.)" u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.
Izložbu autora Sanje Bachrach Krištofić i Marija Krištofića posvećenu Jugotonu, prvoj i najvećoj glazbenoj izdavačkoj kući s prostora bivše Jugoslavije, prošle je godine u Tehničkom muzeju Zagreb vidjelo oko tri tisuće ljudi. Interes koji je ovaj događaj pobudio svojim vizualnim, povijesnim i tehnološkim eksponatima bio je veći od očekivanog, čemu je dokaz i njegovo preseljenje u Muzej nauke i tehnike u Beogradu. Osim izložbe, tamošnji tehnički muzej planira ponedjeljkom organizirati i prateće programe, razgovore s gostima, okrugli stol, promocije te video projekcije.

Koautorica izložbe Sanja Bachrach Krištofić istaknula je zadovoljstvo jer su uz partnere, Tehnički muzej Zagreb i diskografsku kuću Croatia Records, uspjeli zainteresirati i javnost za pop kulturu te pobuditi regionalni interes.

Izložba je sastavljena od gotovo 200 omotnica ploča, raritetnih singlica, nacrta prema kojima je arhitekt Igor Skopin radio zgrade Jugotona i Jadran filma, tehnologije, kontakt kopije prvih snimaka, prve ploče Bijelog dugmeta, niza ekskluzivnih fotografija, dokumenata i prikaza onoga što je Jugoton predstavljao od 1947. do 1991. godine. Zahvaljujući čelnim ljudima Croatia Recordsa, Tehnički muzej u Zagrebu posjeduje i raritetnu zbirku strojeva za proizvodnju ploča i audiokaseta, a ovo je prvi put da će upravo ta važna zbirka biti predstavljena posjetiteljima u Beogradu.

O važnosti donacije i ostalih eksponata u vlasništvu Croatia Recordsa govorio je i Želimir Babogredac, direktor tvrtke, koji je istaknuo da se iniciranjem dolaska većeg broja srpskih novinara na zagrebačko otvorenje izložbe stvorila pozitivna medijska kampanja. To je doprinijelo brzoj odluci Ministarstva kulture u Beogradu da se ista prikaže i njihovim posjetiteljima.

Obje izložbe prate i dva važna diskografska izdanja - "Original EP Collection 1 i 2". Prva kolekcija objedinila je grupe i autore pretežno zagrebačkog okružja, one koji su "iz prve ruke" nastupima obilježili djetinjstvo koautora izložbe održane u Tehničkom muzeju i kolekcionara ploča Marija Krištofića. Drugo izdanje objavljuje se uz nadolazeću beogradsku izložbu o pop kulturi Jugotona, a posvećeno je grupama regije s naglaskom na beogradske pop-rock bandove istog vremenskog razdoblja.

Sličnost izdanja obje kolekcije više je nego očita, glazbeno i likovno. Tu je prisutno mnogo prepjeva stranih originala koje je publika tada često čula i prije izvornih pjesama te ih zapamtila upravo po izvedbama koje se nalaze na spomenutim kolekcijama. Pored zvuka, tu je i slika koja odiše zapadnom kulturom, modom i stilom – najčešće fotografija članova grupe u tada toliko željenom koloru.