SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ADUTI
 
Istok Slavonije ima adute za privlačenje turista
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 10.09.2015. - 20:26:53
VINKOVCI - U Baranji odavno, a posljednjih godina i u Slavoniji, shvaćaju kako imaju turističkoga potencijala samo ga valja osmisliti i ponuditi. Iločki kraj bogat vinogradima koji su tu još iz rimskih vremena, nudi turistima doživljaj šetnje vinogradima, posjete vinskim podrumima i kušanje vina od graševine do rajnskog rizlinga i mirisnog traminca koji se pio na svadbi engleske kraljice Elizabete II, vladarice s najdužim stažem na prijestolju.
Iločani su osmislili priču o Dunavu i ribljim specijalitetima, o vinu koji se služi na engleskom dvoru, vinogradima koje su zasadili još stari Rimljani uviđajući blagodat podneblja za vinogradarstvo, vinogradarskim običajima poput pudarenja, čuvanja vinograda i grožđa od čvoraka, ali i lopova da bi kroz taj drevni običaj ispričali ljubavnu priču o djevojci koja čuva vinograd i mladiću koji "krade" grožđe da bi na kraju završili u ljubavnom zagrljaju što je, zapravo i bit pudarenja.

Vinkovci svoj turistički potencijal temelje na prapovijesti i bližoj povijesti i nastoje kapitalizirati znanstveno utvrđenu činjenicu da su najstariji grad u Europi po kontinuitetu življenja koji traje, evo, već 8.200 godina. Nastojeći promicati arheološki turizam koji u svijetu ima milijune poklonika i izdašne su platežne moći, Vinkovci se nadaju da će na svoje arheološke lokalitete, istražene ili koji se tek istražuju, privući studente i njihove profesore, ali i amatere - pasionirane ljubitelje prapovijesti, jer tu mogu vidjeti artefakte sopotske i vučedolske kulture. Ova je kultura nastala nedaleko Vukovara, na Dunavu gdje je nedavno otvoren reprezentativni Muzej Vučedolske kulture za koju najbolji poznavatelj ove kulture, arheolog Aleksandar Durman, tvrdi da je ishodište ostalih kultura koje su nastale na tlu Europe. Vukovar zato svoju turističku ponudu temelji na vučedolskoj kulturi i njenom prinosu europskoj civilizaciji.

I Ministarstvo turizma potiče sve inicijative ruralnog turizma pa su tako prije nekoliko dana predstavnici Ministarstva bili u Babinoj Gredi jer Babogredci žele svoju već uhodanu manifestaciju "Konji bijelci" podići na višu razinu i promicati ljepote konjogojstva u ovom dijelu Slavonije pa, zašto ne, regije i šire, Europske unije. Iz Ministarstva su poduprli njihove planove pogotovo što su spomenuli i termalne izvore kojih ima oko Babine Grede, ali ih tek valja osmisliti i iskoristiti za prihvat gostiju, jer za takve projekte imaju novca pa se spominje brojka od oko 2 milijuna kuna, ali su im predložili neka s konjogojcima iz susjednih općina i županija formiraju regionalnu turističku zajednicu jer će tako udruženi lakše doći do novca.

Grad Otok i općina Bošnjaci s jugoistoka Vukovarsko-srijemske županije žele privući turiste nudeći prirodne ljepote otočkih Virova i bošnjačkih Vjerova, prirodni fenomen i zaštićeni krajolik, koji su više od 70 posto omeđeni šumom hrasta lužnjaka Spačvanskoga bazena. Virovi je naziv rječice koja prikuplja vodu iz šuma s područja Otoka i susjednih Bošnjaka i omiljena je destinacija izletničkoga turizma lokalnog življa. No, Otočani i Bošnjačani žele ponuditi nedirnutu prirodu, čistu vodu, uz virovsku vodu obitavaju i autohtone vrste ptica kakve ornitolozi nalaze samo u predjelu tog neobičnog vodotoka. Slično je i s ribama kakvih ima samo u tom šumskom potoku.

- Riječ se o zajedničkom projektu u koji namjeravamo uključiti i Grad Županju, jer Virovi su u jednom dijelu i županjski. To prirodno bogatstvo do sada, nažalost, nismo dovoljno ni pametno koristili. Sada smo pokrenuli veliki projekt radnog naziva “Vrata Spačvanskog bazena”, u okviru kojega bi bio tretiran kompletan Spačvanski bazen, a ta se priča od Otoka i Bošnjaka širi dalje do Županje, Drenovaca, Vrbanje…, svih nas koje obuhvaća Spačvanski bazen - kaže gradonačelnik Otoka Josip Šarić dodajući kako su u planu i izgradnja poučne staze i bioekološkog centra, a planira se istražiti i izgraditi svojevrsna replika staroga grada Virgrada.
 
Eto, Slavonci pokazuju kako, iako kod njih više nema mora otkada se iz nepoznatih razloga povuklo Panonsko more, ali nude puno toga što nigdje drugdje nema.