SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURISTIČKA SEZONA
 
Istra: Noćenja i dolazaka već sad koliko i cijele prošlogodišnje sezone
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.09.2011. - 13:09:16
PAZIN - Istra je već 12. rujna ove godine dostigla broj turističkih dolazaka i noćenja iz cijele prošlogodišnje turističke sezone, što je rezultat dobre suradnje privatnog i javnog sektora u Istri, izvijestili su čelnici Turističke zajednice Istarske županije na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Pazinu u povodu sutrašnjeg Svjetskog dana turizma.
Po podacima županijske Turističke zajednice, do 19. rujna u Istri je realizirano ukupno 2.773.032 dolazaka i 19.478.606 noćenja, što je 9 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani i ovogodišnjoj sezoni donosi epitet uvjerljivo najbolje sezone u posljednjih deset godina.

Stoga se, kako je istaknuo direktor istarske Turističke zajednice Denis Ivošević, po prvi put u novijoj povijesti do kraja godine očekuje ostvarenje blizu tri milijuna posjetitelja i više od 20 milijuna noćenja.

Naglašava i kako gotovo sva najznačajnija emitivna tržišta za Istru bilježe značajna povećanja, primjerice njemački turisti ostvarili su povećanje od 12 posto, Austrijanci za 14 posto, Slovenci za 11, a Talijani za četiri posto. Dodaje kako jedino nizozemsko tržište već drugu godinu zaredom pada.

Raduje činjenica da je veliki porast zabilježen i kod domaćih turista, koji su ostvarili 11 posto više dolazaka i 13 posto više noćenja, kazao je Ivošević.

Po iznijetim podacima, ove je godine promet pulske Zračne luke porastao ukupno za 8 posto u odnosu na lani, a kod niskobudžetnih kompanija bilježi se povećanje od čak 28 posto.

"Istarski turizam jedan je od glavnih nositelja ukupnog gospodarstva Istre i Hrvatske. Najznačajniji učinci takvih dobrih ovogodišnjih rezultata su zasigurno kvalitetna priprema sezone u promidžbenom i prodajnom segmentu te usklađena suradnja privatnog i javnog sektora", ustvrdio je istarski župan Ivan Jakovčić.

Po njegovim riječima, trebalo bi realizirati pet projekata kako bi Istra postala najjača i najatraktivnija regija na Mediteranu. To su cjelovita realizacija projekta "Brijuni Rivijera", izgradnja deset golf igrališta i resorta, izgradnja velikog kongresnog i kulturnog centra te jačanje i podizanje kvalitete postojećih turističkih objekata.

"Bez realizacije ovih projekata, posebice projekta Brijuni Rivijera, nema jake i konkurentne Istre. Stoga nas raduje interes američkih kompanija za investiranje", rekao je Jakovčić i dodao kako je američkom tržištu, prilikom svog nedavnog posjeta SAD-u, "dao jamstva kako iduća Vlada, koja god bila, neće donijeti nikakve negativne odluke po pitanju realizacije ovog projekta".