SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDI
 
Istra u kolovozu s rekordnih 7 milijuna noćenja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.08.2012. - 14:13:42
ZAGREB - Istra će ovogodišnji kolovoz završiti s oko 7 milijuna noćenja, što je rekordan rezultat za jedan mjesec i prvi put ostvaren u povijesti Istre, ali i još jedan dokaz da su rezultati ove sezone u toj regiji i više nego dobri, a njihov se nastavak očekuje i u rujnu, doznaje se od direktora županijske Turističke zajednice Istre Denisa Ivoševića.
Ivošević ističe kako, turistički gledano, kolovoz u Istri protječe u najboljem mogućem redu, te je u dolascima i noćenjima turista još bolji od lanjskog rekordnog kolovoza.

Trenutno se (dnevno) u Istri odmara 180 do 190 tisuća gostiju, a slične brojke očekuju i u rujnu koji bi, prema jako dobrim najavama touroperatora i hotelijera, također mogao biti rekordan.

Ivošević pritom napominje da će to, kao i uvijek, dobrim dijelom ovisiti i o vremenskoj prognozi, jer u Istri velik udjel, od 45 posto u smještajnim kapacitetima, imaju kampovi, za koje kaže da su i najzaslužniji za ovogodišnje velike brojke.

Ako vrijeme posluži, kampovi će i dalje biti u Istri puni, vjerojatno i hoteli, čime bi se nastavile visoke stope popunjenosti koje su bilježili i u srpnju i kolovozu.

Ivošević ističe i kako je važno što se prvo pune, te ostvaruju i najbolje rezultate, najkvalitetniji kampovi i hoteli visokih kategorija.

Najviše stranih turista u Istru je došlo iz Austrije, Slovenije i Njemačke, posebno Bavarske, čiji turisti u velikom broju i dalje dolaze, a očekuje se da će tako biti otprilike sve do sredine rujna odnosno do početka škole u Bavarskoj.

Talijana je ove godine, prema očekivanjima, bilo manje nego lani, za oko 8 posto manje, a kako se znalo da to tržište zbog krize ove godine baš i "neće biti u formi" Istra je svoju promociju pojačala prema njemačkom, austrijskom i slovenskom tržištu, što je dalo i dobre rezultate, naglašava Ivošević.

Po njegovim riječima, ukupno bi prvih osam mjeseci Istra mogla završiti s oko 5 posto porasta u dolascima i noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani, ali će se to točno vidjeti za nekoliko dana kada budu sumirani podaci.

Prema najavama, i listopad bi u Istri ove godine mogao biti turistički dobar, ali tu su očekivanja manja jer se u tom mjesecu i inače dogodi velika promjena u prometu s obzirom da se ostvari u prosjeku oko jedne šestine prometa iz rujna.

Jako dobre rezultate u istarskom turizmu ove godine, Ivošević prije svega tumači odličnom suradnjom javnog i privatnog sektora u pripremi sezone u najširem smislu, od promocije u kojoj su veliku ulogu imali online alati, pa do odrađivanja predsezone koja je dala, kako kaže, gotovo polovicu ovogodišnjih pluseva.

Važne su bile i međunarodne nagrade i priznanja kojih je Istra ove godine dobila pet, od četiri svjetske izdavačke kuće te drugu godinu za redom od njemačkog autokluba ADAC-a za najpoželjniju regiju za odmor u ovoj godini.