SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
Ištvančićev film "Sve je bio dobar san" na festivalu ljudskih prava u Barceloni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2017. - 22:21:07
ZAGREB - Dugometražni dokumentarni film "Sve je bio dobar san" redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju 14. filmskog festivala ljudskih prava koji će se održati od 14. do 21. studenoga u Barceloni.

U natjecateljskom programu festivala bit će prikazana 33 filma koja će se natjecati za nagrade za najbolji dugometražni, srednjometražni i kratkometražni film u kategorijama igranog i dokumentarnog filma.

Film "Sve je bio dobar san" na festivalu će predstaviti producentica Irena Škorić, u petak, 17. studenoga, priopćila je Udruga za audiovizualno stvaralaštvo Artizana.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Sve je bio dobar san" proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier. Ona u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svojeg sina.

Pokretači projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković. Tijekom prošle godine film je prikazan u digitaliziranim kino dvoranama diljem Hrvatske, izazvao je veliko zanimanje, samo u kinima pogledalo ga je više od 15.000 gledatelja, što je izniman rezultat za jedan domaći dokumentarac, ističe se u priopćenju.

Ovaj autorski dokumentarac koji na drukčiji način promiče istinu i vrijednosti Domovinskog rata snimljen je u produkciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge Dr. Ante Starčević iz Tovarnika, Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i u koprodukciji s HRT-om. Projekt je nastajao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Zaklade Adris i Vukovarsko srijemske županije. Na snimanju filma koje je trajalo nekoliko godina sudjelovala je brojna profesionalna filmska ekipa i drugi suradnici koji su doprinijeli realizaciji filma.

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. u zagrebačkom kinu Europa.

Nakon što je uvršten u deset finalista u konkurenciji za uglednu stručnu i Veliku nagradu URTI za najbolji autorski dokumentarac (URTI Grand Prix for Autor's Documentary) u Francuskoj, film je nagrađen Velikom nagradom (Grand Prix) za najbolji film, Nagradom za najbolju režiju i Nagradom za najbolju glazbu na festivalu Trsat u Rijeci, a na međunarodnom festivalu Beyond the Borders u Grčkoj proglašen je najboljim dokumentarnim filmom. Na prestižnom i jednom od najvećih festivala dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu film je uvršten u program Docs for Sale, a drugu veliku gledanost film je postigao prilikom televizijskog emitiranja u prigodnom programu na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog 2016., kada je prikazan u prime time terminu na Prvom programu HRT-a.

Posljednje veliko priznanje film je dobio na ovogodišnjem festivalu u Puli. Nagrada FEDEORA međunarodnih filmskih kritičara Europe i Mediterana svjedoči o postignutom cilju koji je ovaj film ostvario u promicanju vrijednosti Domovinskog rata, dodaje se u priopćenju.

 Medvescak