SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KULTURA I POLITIKA
 
Iz vojvođanskog budžeta kase najviše Beogradskom festivalu igre
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 30.09.2018. - 23:48:26
BEOGRAD - Za podršku razvoju scenskog stvaralaštva, iz vojvođanske kase ove godine najviše je novca otišlo Beogradskom festivalu igre, i to dvostruko više nego sledećoj manifestaciji na listi - Sterijinom pozorju. Na tu je činjenicu u Skupštini Vojvodine ukazala pokrajinska poslanica Jelena Balašević, uz pitanje po kom je kriterijumu takva odluka doneta.

U Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu za N1 kažu - držali smo se zacrtanih kriterijuma i merila.

U Novi Sad uvek donosimo najspektakularniji deo programa - tako je umetnička direktorka Beogradskog festivala igre početkom marta najavila gostovanje predstava iz Hong Konga i Sidneja. Njeno ushićenje tada su podelili i prvi čovek Grada i Pokrajine.

"Okupili smo se jednim sjajnim povodom. Okupili smo se oko projekta, praktično gostovanja Beogradskog festivala igre u Novom Sadu", rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Nije prvi put da u Novom Sadu gostuju, ali jeste da iz pokrajinskog budžeta dobiju više novca od bilo koje manifestacije iz Vojvodine.

Sekretarijat za kulturu im je dodelio tri miliona dinara, dok su druge manifestacije ostale daleko ispod. Na tu je činjenicu u Skupštini Vojvodine ukazala poslanica Jelena Balašević.

"Ono što mi je bilo malo upalo u oči jeste to što je Beogradskom festivalu igre dodeljeno više nego duplo više sredstava nego Sterijinom pozorju. Tu se ne radi, nažalost, o diskusiji o tome koji je festival vredniji i bolji. Ja bih volela da se o tome radi, jer bi to značilo da mi diskutujemo o ukusima. Bojim se da mi ovde diskutujemo o politici", rekla je ona.

Po kom je kriterijumu doneta takva odluka - pitanje je na koje Balaševićeva nije dobila odgovor. Poslanici za raspravu nisu bili spremni, ali se ona povela na Tviteru.

"Bojim se da se radi o tome da je ovo, što je bio jedan komentar na Tviteru nakon što su videli moju objavu o tome, da je ovo jedna jako skupa ulaznica za metro", dodaje.

Da li je po sredi politika, u Sterijinom pozorju ne žele da spekulišu. Ne zavise isključivo od novca iz Pokrajine, ali je on važna stavka. Kažu, nemaju problem sa tim što je beogradski festival dobio novac iz pokrajinske kase, kao što im nije smetalo ni finansiranje Bitefa prethodnih godina.

"Dakle nije to problem. Problem je na drugoj strani nastao što su neke manifestacije i institucije koje kreiraju kulturnu scenu Vojvodine dobili znatno manje sredstava. Tu pre svega mislim na najstariji pozorišni festival na prostoru bivše Jugoslavije, a to je Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je stariji od Sterijinog pozorja. Zatim Novosadske muzičke svečanosti, Sterijino pozorje i čitav niz sad da ne nabrajamo, je li..", kaže Miroslav Radonjić, direktor "Sterijinog pozorja".

Ta odluka u najvećoj meri zavisi od afiniteta samog pokrajinskog sekretara, kaže Radonjić.

Prethodnog, koji se po njegovim rečima nije najbolje snašao, u martu je zamenila violinistkinja Dragana Milošević. U odgovoru na naša pitanja, na odluku svog prethodnika nije se kritički osvrnula, već navodi da se komisija koju je formirao Sekretarijat držala Uredbe o kriterijumima, merilima i načinu izbora projekata koji će se finansirati iz budžeta, da je Beogradski festival igre obogatio kulturnu ponudu, te da su i drugi projekti podržani u meri u kojoj su finansijske mogućnosti dozvoljavale.