SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBOLJŠANJE
 
Izdavaštvo u Srbiji ove godine u poboljšanom položaju
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 23.12.2014. - 16:58:00
Zadnja izmjena: 23.12.2014. - 17:00:00
BEOGRAD - Udruženje izdavača i knjižara Srbije koje ima 120 članova organizovalo je danas u Biblioteci grada Beograda Savetovanje o razvoju izdavastva u Srbiji kome su pored brojnih članova UIKS-a prisustvovali predstavnici gradskih, republičkih vlasti kao i predstavnici Udruženja bibliotekara, Biblioteke grada, Narodne bibliteke Srbije, deska Kreativne Evrope, ministrastava kulture i obrazovanja, Uprave za dijasporu.

Opšta je ocena da su u 2014. mnogi kojima je knjiga profesionalna sudbina mogli lakše da dišu nego prošle godine jer je Ministarstvo kulture za otkup knjiga izdvojilo znatno veća sredstva; Sajam knjiga je bio najbolji u poslednjih 10-15 godina; uspostavljen je partnerski odnos između Ministarstva kulture i izdavača; naša predstavljanja na sajmovima pisane rči u svetu protekla su veoma zapaženo.

Najviše kritike bilo je upućeno na račun kupovine knjiga za biblioteke putem javnih nabavki jer je samo povećalo administriranje a usporilo i oteržalo put knjige od izdavača do javnih biblioiteka.

Prema mišljenju dr Vuka Vukićevića, generalnog sekretara UIKS-a, za razliku od prethodnog perioda kada su članovi Odbora Beogradskog sajma knjiga birani po političkom ključu, u sadašnjem odboru su ljudi koji su knjizi, kulturi i sajamskim manifestacijama posvetili svoj radni vek a takođe je prvi put usvojen zahtev da u organizacionom odboru bude predstavnik UIKS-a.

Istovremeno, ove godine u odnosu na prethodne kada su prostori na sajmu ne retko dodeljivani zahvaljujući političkim i drugim vezama, ovog puta učcnjen je značajan napor da se utvrde jasni kriterijumi za raspodelu prostora.

Apelujući, da se koliko je god to moguće u postojećim ekonomskim uslovima, nastavi rast izdvajanja za otkup knjiga za biblioteke, Vukićević je rekao:

"Grad Beograd je za ovu namenu izdvojio oko 21 milion dinara ove godine pa imajući u vidu da je budžet za ovu svrhu 2013. iznosio 14,2 miliona, a pretprošli 9,1 milion, to jeste poboljšanje" konstatovao je on.

Međutim, on je podsetio da je na primer 2010. gradski budžet za otkup knjiga za biblioteke iznosio oko 33 miliona, a prethodne čak 51.milion zbog čega su onda ova povecanja tokom 2012/14 godine relatiovno skromna.

"Niko ne očekuje brze promene preko noći, ali smatramo da je neophodno da se ima u vidu da je knjiga jedan od temelja svake ozbiljne savremene kulture", kazao je Vukićević.

Sekretarijat za kulturu grada Beograda se, kako je naveo sekretar Vladan Vukosavljević, do maksimuma trudio da pomogne izdavače u rešavanju različitih problema.

Između ostalog, učestvovali su i u organizaciji Sajma knjiga, šsto je uticalo na uspeh ove manifestacije. Vukosavljević je najavio i mogućnost da Srbija bude počasni gost Sajma knjiga u Pekingu iduć godine, i tu šansu bi svakako trebalo iskoristiti, smatra on.

Uz ocenu da je Sajam knjiga deo našeg kulturnog i nacionalnog idedntiteta, predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović se založio za programsko širenje ove manifestacije, koja je zapala u kliše.

Istovremeno, iskoristio je priliku da postavi pitanje izdavačima zašto tako masovno objavljuju knjige na latinici a zapostavljaju nacionalno pismo ćirilicu.

Kako je navela direktorka gradske biblioteke Jasmina Ninkov, nije tačno da se u Srbiji ne čita, jer će samo Biblioteka grada Beograda ovu godinu završiti sa 140.000 korisnika. Istovremeno, istakla je ona, sa javnim nabavkama biblioteke su dovedene u pat poziciju i to bi trebalo što pre promeniti.

Navela je primer biblioteke u Beču, koja nabavlja knjige tako što ode i kupi, bez ikakve komplikovane procedure.

Na izuzetno težak položaj školskih biblioteka ukazali su mr Simo Potkonjak iz Ministrastva za obrazovanje i predsednica Društva školskih biblioteka Sandra Ignjatović.
"Lektira dotrajava, novih naslova nema, pa bi programom otkupa knjiga za javne biblioteke trebalo da budu obuhvaćene i školske, na šta obavezuju i međunarodni standardi", kazala je Ignjatović.

Predstavanica NBS Milena Đorđijević je, govoreći o organizaciji nastupa na stranim sajmovima knjiga, istakla da smo nastupili na 10 što je najviše za proteklih nekoliko godina, da je na njima učestvovalo u proseku 20-30 reprezentativnih izdavača i 22 književnika, i podvukla ogromno interesovanje regiona za našsu izdavačku produkciju, što se posebno odnosi na Hrvatsku, kao i na Skoplje i Sarajevo.

Mladen Vesković iz Ministarstva kulture kazao je da je u ovoj godini za izdavaštvo izdvojeno 110 miliona dinara, što je duplo više nego lane. On je naveo da je za 73 književne manifestacije i nagrade dato 15.292.000, za 66 časopisa - 15 miliona, za kapitalna dela - 21.661.000, za prevode na strane jezike - 14 miliona a za međunarodne sajmove knjiga 18 miliona dinara.

Vesković je izrazio nadu da će sredstva za sledeću godinu biti minimalno umanjena.