SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZDRAVSTVO NA RUBU
 
Izgledan kolaps hrvatskog zdravstva
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 27.01.2019. - 20:07:23
KOLUMNA - Prijeti li kolaps hrvatskom zdravstvu? Budući da u idućih pet godina 500 obiteljskih liječnika odlazi u mirovinu, da većina obiteljskih liječnika ima i više od limitiranih 2.250 pacijenata, da je sve manje onih koji žele specijalizirati primarnu zdravstvenu zaštitu, a da mnogi ciljaju na djelatnosti u medicini za koje postoji interes u stranim državama. 

Kako smo sve starija nacija tako je potreba za obiteljskim liječnicima sve veća no zamjena ni za lijeka. Iako se povlače sredstva iz EU fondova, iako se raspisuju natječaji, interes je malen. Za poslove u ruralnim sredinama iz Hrvatske se ne prijavljuje gotovo nitko. U zabačena mjesta na otocima i devastiranim regijama došli bi liječnici s Balkana jer stimulacija za rad je itekako privlačna u odnosu na primanja u regiji.

Pritisak na zdravstvo je sve veći, a nemili događaji na Jordanovcu te slični incidenti koji se svako malo ponavljaju upućuju na porast nepovjerenja građana spram hrvatskog zdravstva. 

U razgovoru s ljudima koji su direktno ili posredno tražili medicinsku pomoć nailazio sam na oprečna mišljenja. Ovisno o ishodu liječenja bivši pacijenti ocjenjivali su svoje liječnike od iznimno odličnih i stručnih do mizernih. Nažalost, istinskih mladih talenata je malo, a kad i budu prepoznati odmah ih salijeću ''headhuntersi'' za poslove u inozemstvu. Ovisno o kadru na koji nalete pacijenti tako se i stvara opći dojam. Mladi liječnici su odmah bačeni u vatru i nose se s teškim iskušenjima s kojima ne bi nakraj izašli ni veterani u medicini.

Manjak specijalista, kronični umor, nedostatak medicinskog osoblja, golemi birokratski sustav, neisplaćivanje prekovremenih sati, sve je to breme na hrvatsko zdravstvo koje prijeti urušavanjem. Duga čekanja na preglede, dugo čekanje na dijagnostiku, nezdravu naciju okreće privatnim poliklinikama koje jesu skupe no na jednom mjestu u istom danu naprave sve potrebne pretrage i daju specijalističku dijagnozu kojoj je pacijent skloniji za razliku od nalaza u bolnicama gdje će neki reći da rade mesari, a ne doktori. No, bitna je i upućenost, opća naobrazba građana. 

Globalni trend nepovjerenja u cijepljenje ili pak diletantski i opasni Pernarov kutak za C-vitaminski trenutak, zbunjuje ljude i u toj općoj paranoji više nitko nikome ne vjeruje. 

Stoga ni ne čudi da sve više ljudi vjeruje da je Zemlja ravna. Možda s tim vjerovanjem i uvjerenjem ne ulazimo u tamni novi vijek, no ulazimo u područje tamne istine gdje je sve istinito i sve je ujedno i laž. Odgovornost za zdravstvo uvelike se odnosi na ministra i njegovu svitu koji su totalno pogubljeni u ovom poslu. Neorganizirani i stihijski, kao i ostatak vlade, uništavaju najvažniji resor u funkcioniranju jedne zemlje.

Kakav je odnos prema zdravstvu takav je i prema ljudima. Po ovome ispada da im je zdravstvo zadnja rupa na svirali. Tašti političari zdravstvenog usmjerenja nikada neće priznati svoju pogrešku, a resor im propada poput stare barake u koju više nitko ne želi uložiti. 

Rješenje postoji: više medicinskog osoblja, manje birokracije! 

Da zaključim riječima moje prijateljice Pamele koja je nedavno bila u jednoj zagrebačkoj bolnici u kojoj kaže da ministar i njegova svita imaju liječnike i medicinsko osoblje koje ne zaslužuju. I to je sažetak: imamo odlične fakultete, vrhunske liječnike, stručno osoblje i zato i jesu bolnice u Njemačkoj tako vrhunske i kvalitetne.