SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
IZLOŽBE
 
Izložba Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.01.2018. - 12:06:54
BEOGRAD - Retrospektivna izložba ostvarenja umetnice Marine Abramović biće organizovana u Muzeju savremene umetnosti na Ušću od septembra 2019. do januara 2020. godine, što će biti njen svojevrstan povratak u Srbiju, gde je poslednji put samostalno izlagala 1975. godine.

Muzej savremene umetnosti, uz podršku Vlade Srbije, Ministarstva kulture i informisanja i lično premijerka Ane Brnabić, uspostavio je dogovor sa Marinom Abramović o organizaciji njene retrospektivne izložbe u Muzeju savremene umetnosti na Ušću.

Pregovori sa Marinom Abramović započeti su pre više meseci, a završeni tokom posete Ane Brnabić Kraljevini Norveškoj, u novembru 2017. godine. Premijerka Brnabić i v.d. direktora Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, koji je bio u delegaciji predsednice Vlade baš zbog pregovora, prisustvovali su otvaranju izložbe „Čistač“ Marine Abramović, u Umetničkom centru „Heni Onstad“ blizu Osla.

Predsednica Vlade lično je pozvala Marinu Abramović da ponovo, posle mnogo godina, izlaže u Srbiji, kako bi i domaća publika imala priliku da se upozna sa njenim radom. Kao rezultat pregovora, retrospektivna izložba „Čistač“, koja će biti postavljena u svega sedam gradova u Evropi, nakon Stockholma, Kopenhagena, Osla, Bonna, Firenze i poljskog grada Toruna, završiće se u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Izložba će sadržati crteže, slike i instalacije nastale tokom cele karijere Marine Abramović, uključujući i period stvaranja u Beogradu, tokom sedamdesetih godina prošlog veka. 

„Čistač je projekat od međunarodnog značaja, koji će simbolično označiti povratak Muzeja savremene umetnosti na svetsku umetničku scenu“, izjavio je v.d. direktora MSUB Slobodan Nakarada. On je ocenio da sličan projekat odavno nije organizovan u Srbiji i da je dogovor sa jednom od najvećih svetskih savremenih umetnica veliki izazov i velika čast za Muzej savremene umetnosti.

U septembru 2017. su objavljeni memoari Marine Abramović „Prolazim kroz zidove“ na srpskom jeziku u izdanju Samizdata, uz podršku Ministarstva kulture i Beogradske filharmonije, navodi se u saopštenju.