SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOTOGRAFIJA
 
Izložbu fotografija Snežane Nikolić "Emigrantske razglednice" pogledajte do 16. februara
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.02.2017. - 11:16:00
Zadnja izmjena: 11.02.2017. - 18:54:28
BEOGRAD - Izložba fotografija Snežane Nikolić 'Emigrantske razglednice' otvorena je u četvrtak u Centru za kulturu "Vlada Divljan" u Beogradu, a predstavlja Prag 2004. godine, viđen očima emigrantkinje iz Srbije koja se, poput mnogih iz bivše Jugoslavije, odselila početkom 90-ih u Češku.

To je lična priča autorke, ispričana u tridesetak snimaka odabranih sa dvadesetak crno-belih filmova, nastalih 2004. godine.

Prag početkom 90-ih postaje ekonomski atraktivan emigrantima iz mnogih zemalja, a osim Vijetnamaca, Ukrajinaca, Rusa, Slovaka i Amerikanaca, u njega se neprekidno slivaju i mladi ljudi iz Hrvatske, Srbije i Bosne – u potrazi za boljim životom. Sami "Jugoslavci", kako Česi nazivaju ljude sa teritorije bivše Jugoslavije, različito se snalaze i osećaju u novoj sredini.

Prema rečima Snežane Nikolić, sami Česi ne gledaju na sve strance podjednako - Ukrajinci i Vijetnamci ne prolaze baš najbolje među lokalnim stanovništvom, dok se na pridošlice iz zemalja ex-YU gleda sa izvesnom simpatijom, između ostalog i zbog tradicije u odnosima naroda sa prostora nekadašnje Čehoslovačke i Jugoslavije u novijoj istoriji - kada su 1968. godine ruske trupe ušle u Čehoslovačku, Jugoslavija je bila jedina zemlja iz koje su Česi i Slovaci mogli da stignu na zapad.

Autorka fotografija Snežana Nikolić, rođena u Beogradu, provela je šesnaest godina u emigraciji u Pragu, a na izložbi predstavlja prve fotografije života u novoj zemlji.

Snežana Nikolić radila je 90-ih kao novinar i reporter u nekoliko beogradskih medija (Borba, Naša borba, Radio B92). Od 1999. godine živi u Pragu, gde je i počela da se bavi fotografijom. Predmet njenog istraživanja je bila njena nova zemlja, pa su tako nastajale "Emigrantske razglednice" - kolaž od slika na koje je tokom 2004. godine nailazila, a od kojih se vremenom formirala priča o jednoj godini u emigraciji.

Poslednjih godinu i po dana Snežana Nikolić živi u Srbiji, gde radi na nekoliko foto projekata.

Ovo je njena prva samostalna izložba, a ideja je, da posle Beograda, i Pražani vide "Emigrantske razglednice".

Izložba u CK "Vlada Divljan" (bivša Ustanova kulture Palilula) biće otvorena do 16. februara, a realizovana je pod pokroviteljstvom češke ambasade u Beogradu.

Foto: Boris Burić