SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EPILOG
 
Jambo pravomoćno oslobođen u aferi suša
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 09.03.2019. - 15:25:37
METKOVIĆ - Bivši gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo nije kriv u aferi suša, koja je proteklih petnaestak godina potresala grad Metković i dolinu Neretve, a što se tiče sudskih troškova, država, odnosno porezni obveznici, zbog izgubljenog spora morat će mu platiti više od pola milijuna kuna.

Odlučio je tako Županijski sud u Karlovcu potvrdivši presudu prvog stupnja koji se protiv Jambe vodio zbog nenamjenskog trošenja državnog novca i krivotvorenja službenih isprava, kolokvijalno nazvan “suša”. Naime, kao gradonačelnik Metkovića, Stipe Gabrić Jambo je sa 4,5 milijuna kuna državnog novca, koji su bili namijenjeni ublažavanju šteta od suše, kupio zgradu Poduha u središtu Metkovića u kojoj su danas smješteni Prirodoslovni muzej te Gradska knjižnica i čitaonica.

Riječ je o slučaju iz 2003. godine. Tada je država na račun grada uplatila novac koji se trebao podijeliti lokalnim poljoprivrednicima za ublažavanje šteta od suše. Međutim, dvjestotinjak ljudi taj je novac podignulo te ga je kao donaciju vratilo u gradsku blagajnu, da bi njime grad Metković kasnije kupio staru austrijsku zgradu Poduha.

Zbog ovoga je u ljeto 2004. godine Jambo smijenjen s mjesta gradonačelnika. Iz tog doba datira i Interpolova tjeralica koju je država raspisala za Jambom, koji se bio sklonio u Crnu Goru. Međutim, na sljedećim lokalnim izborima Jambo se vratio na vlast i vladao je sve do 2013. godine, kada ga je “skinula” ekipa iz Mosta. Upravo je kazneni postupak zbog suše bio jedan od ključnih momenata zbog kojih je Jambo izgubio vlast u gradu Metkoviću.

- Nisam euforičan. Imam još kaznenih prijava s političkim potpisom, ali nitko nije kriv dok ga ne osude - zaključio je Stipe Gabrić.

 Medvescak