SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOTELJAŠI
 
Jambo: SDP obećao HSS-u čak stotinu fotelja
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 08.07.2016. - 15:57:35
ZAGREB - Stipe Gabrić Jambo otkrio je za N1 televiziju da je SDP pred HSS stavio "vrlo izdašnu ponudu" kako bi zajednički nastupili na izborima u sklopu tzv. Narodne koalicije.
Pa tako pozicijama na izbornim listama će HSS dobiti pet sigurnih mandata u Saboru i još tri rubne pozicije na listama, koje bi također mogli osvojiti, piše N1.

Dobit će čitavo Ministarstvo poljoprivrede i sve pomoćnike u njemu. Dobit će potpredsjednika Vlade za poljoprivredu i regionalni razvoj. Dobit će i dva zamjenika u nekim drugim ministarstvima kao i 12 pomoćnika ministara. Konačno, dobit će i 60 drugih dužnosti, poput direktora Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma i dr.

Dakle, prema ovoj ponudi, HSS će dobiti oko stotinu fotelja:

- 5 sigurnih mjesta u Saboru
- 3 rubna mjesta u Saboru
- Ministarstvo poljoprivrede i sve pomoćnike
- 2 zamjenika u drugim ministarstvima
- Potpredsjednika Vlade za poljoprivredu i regionalni razvoj
- 12 pomoćnika ministara
- 60 drugih dužnosti, među kojima su i čelne pozicije u Hrvatskim vodama i Hrvatskim šumama

HSS je, podsjetimo, nakon višesatne sjednice Glavnog odbora u četvrtak odlučio pred izbore dogovoriti savez sa socijaldemokratima, s kojima nisu surađivali još od doba vlade Ivice Račana. Nakon gubitka izbora, Račanova se mnogobrojna koalcija - ipak s manjim brojem stranaka od one koja je na vlast došla koalicijom tzv. "domoljuba" i Mosta - međusobno razišla.

HSS je ostao uz HSLS, a predizbornu kampanju 2007. godine gradili su isključivo na kritici kabineta Ive Sanadera, da bi u iznenadnom obratu nakon neizvjesnih izbora odlučili ipak se prikloniti HDZ-u, koji im je dodijelio niz atraktivnih fotelja. Međutim, to je imalo i svoju cijenu - HSS je, poput njihovog tadašnjeg predizbornog partnera, potpuno "asimiliran" od strane većeg partnera u Vladi te su u godinama koje slijede u potpunosti izgubili svoj identitet te glasačku bazu. To se osobito potvrdilo na zadnjim parlamentarnim izborima kada su osvojili manje glasova od broja članova.

 Medvescak