DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LINIJA
 
Japan Tobacco otvorio novu proizvodnu liniju u Senti
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 03.06.2019. - 16:41:29
NOVI SAD – Japan Tobacco International (JTI) otvorio je danas novu proizvodnu liniju u svojoj fabrici u Senti, u koju je uloženo tri miliona dolara, a kompanija je od 2006. u Srbiji uložila više od 181 milion dolara, učetvorostručila broj zaposlenih sa 84 na 350 i pokrenula proizvodnju cigareta u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji, te izvoz duvana u EU.

Novu liniju u fabrici u Senti svečano je pustila u rad premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da su japanske investicije važne za Srbiju ne samo zbog ulaganja i novih radnih mesta već i zbog specifičnog upravljačkog menadžmenta koji uvode.

„Nemačke kompanije kopiraju njihov model, a ako ga i mi primenimo u poslovnom sektoru i javnoj upravi onda će se naša efikasnost povećati. Njihova poslovna etika je nešto iz čega možemo mnogo da naučimo i u korporativnom svetu, administraciji, državnoj upravi i to će se na pozitivan način odraziti na sve reforme koje implementiramo u Srbiji", rekla je premijerka.

Nova proizvodna linija omogućiće kompaniji JTI da proizvodi nove brendove u fabrici u Senti, što će pozitivno utičati na bilans robne razmene Srbije, jer će, umesto uvoza, ovi proizvodi biti izvoženi na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, rečeno je u toj kompaniji.

Predsednik duvanskih poslova u Japan Tobacco grupi Mucuo Ivai poručio je da je fabrika u Senti jedno je od postrojenja sa najboljim učinkom u okviru kompanije i to na globalnom nivou.

„Svi ovi rezultati su dokaz kvaltieta zaposlenih. Naš razvoj i naš uspeh bio bi nemoguć bez istinskog partnerstva s predsednikom i Vladom Srbije", rekao je Mucuio Ivai.

Inače, izvoz JTI od 2006. godine do danas je dostigao gotovo 250 miliona dolara, dok se tržišni udeo u istom periodu utrostručio. JTI je, od 2006. godine, u državni budžet Srbije do sada uplatio više od 2,2 milijarde dolara

„Od 2006. JTI daje svoj doprinos na lokalnom i nacionalnom nivou, novim radnim mestima, deviznom poslovanju i plaćanju poreskih obaveza. Veoma smo zahvalni Vladi na svemu što čini protiv krijumčarenja duvanskih proizvoda što je veoma bitno za kompaniju", rekao je ambasador Japana Đunići Marujama.

Otvaranju nove proizvodnje linije u fabrici u Senti prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović, koji je naveo da će nakon otvaranja nove linije prestati uvoz određenih brendova, te da će to uticati na spoljnotrgovinski bilans zemlje.

„JTI je od 2006. godine investirao više od 180 miliona dolara i jedan je od najvećih poreskih obveznika u Srbiji. Dolazak JTI u Srbiju značio je otvaranje velikog broja sigurnih i dobro plaćenih radnih mesta, a kompanija ima i izraženu socijalnu odgovornost", rekao je Igor Mirović.