SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PERSPEKTIVE
 
Jedna dobra vijest i nekoliko loših
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 12.10.2017. - 20:01:02
KOLUMNA - Slika hrvatske ekonomije ove je godine ipak nešto svjetlija.

Unatoč velikoj krizi Agrokora koja i dalje prijeti značajnim posljedicama po ukupnu ekonomiju, neki trendovi govore u prilog tezi kako se struktura nacionalne ekonomije napokon mijenja nabolje. Jedan takav vedar podatak danas je "ispalio" Hrvoje Stojić, analitičar Addiko banke na Investicijskom forumu zdravlja i turizma Adriatic regije. Ove će godine, naime, po prvi puta, najavljuje Stojić, izvoz u apsolutnim iznosima premašiti ukupni prihod od turizma.

Dobra je to vijest, posebno u godini kad možemo očekivati rekordni turistički prihod. To znači da ekonomija ipak postaje nešto ozbiljnije izvozno orijentirana, a to je ono što je godinama nedostajalo.

Naravno, daleko od toga da bismo na temelju jednog podatka mogli širiti optimizam. posebno kad uzmemo u obzir da turizam čini petinu ukupnog hrvatskog BDP-a. Po važnosti turizma u ukupnoj ekonomiji, samo je Crna Gora ispred Hrvatske. Ne znači da je turizam ovdje za nešto "kriv". Upravo suprotno, ostali sektori hrvatske ekonomije nedovoljno se brzo razvijaju.

I što se samog turizma tiče, stvari ne izgloedaju tako dobro kako se čini na prvi pogled. Prihod od turizma raste sporije od broja dolazak i noćenja turizma. Dakle, turisti troše sve manje i domaći turistički sadržaji očito nisu dovoljno atraktivni. Upravo zato - zdravstveni turizam!

Dobit ćemo priliku za konačno dokidanje sezonalnosti kao najvažnijeg obilježja hrvatskog turizma. A dobit ćemo i turiste koji više troše. Recimo, kineske turiste koji su nakon Amerikanaca drugi najvažniji turisti u svijetu u ovom segmentu. Pa će napokon i prihod od turizma rasti (najmanje) po stopama rasta dolazaka i noćenja. 

Resurse za to imamo, ali moramo obaviti najvažniji posao: brendiranje! A s tim nismo pošteno niti započeli...