DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Jen na najvišim razinama u šest tjedana prema dolaru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.05.2019. - 19:41:52
LONDON - Japanski jen u srijedu je zabilježio najviše razine u šest tjedana prema dolaru na međunarodnim tržištima jer su se investitori okrenuli kupnjama valuta-utočiša zbog zabrinutosti u vezi ishoda američko-kineskih trgovinskih pregovora.

Jen je u takvom ozračju jutros ojačao 0,2 posto prema dolaru, na 110,07 jena za dolar. Od početka je mjeseca tako na dobitku više od jedan posto.

Euro je ojačao blagih 0,1 posto pram dolaru, na 1,1213 dolara. Time se zadržao čvrsto unutar uskog raspona kretanja u posljednje vrijeme jer su investitori neodlučni u vezi očekivanja o inflaciji za eurozonu i po pitanju najnovijeg razvoja situacije u trgovinskom ratu između Kine i SAD-a .

"Europska središnja banka (ECB) vjerojatno će i dalje budno pratiti situaciju u obnovljenoj eskalaciji trgovinskog rata zato što bi stvarne posljedice po gospodarstvo mogle biti izrazite i time utjecati na njezinu monetarnu politiku", smatraju analitičari Commerzbanka.

Funta je oslabila treći dan zaredom pa se njome jutros trgovalo po 1,3052 dolara, što znači da je oslabila 0,2 posto prema prethodnom zatvaranju.

Fokus tržišta je na trgovinskim pregovorima koji se održavaju u četvrtak i petak u Washingtonu gdje će potpredsjednik kineske vlade Liu pokušati izbjeći snažno povećanje carina na robni uvoz iz Kine koje bi trebalo stupiti na snagu u petak.

Kineski trgovinski višak u razmjeni sa SAD-om, što ponajviše iritira Washington, u travnju je na mjesečnoj razini uvećan na 21,01 milijardu dolara. Ta činjenica mogla bi rezultirati tvrđim stavom američke strane u pregovorima.

"Prijetnja daljnje eskalacije carinskog rata ponovno postaje realnost i trenutno je gotovo nemoguće predvidjeti ikakav scenarij, bilo pozitivan, bilo negativan", napisali su analitičari banke Societe Generale u dnevnoj bilješci.

Novozelandski dolar bio je među većim gubitnicima prema američkom u prekonoćnom trgovanju nakon što je tamošnja središnja banka srezala ključnu kamatnu stopu. To je bio razlog pada njegova tečaja na najniže razine od studenoga, da bi jutros nadoknadio gotove sve te gubitke i bio u minusu od svega 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.