SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJESI
 
Još jedna nagrada za Zvizdan
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 18.11.2016. - 13:53:39
ZAGREB - Dugometražni igrani film Zvizdan u režiji Dalibora Matanića nagrađen je još jednom nagradom i to na 17. izdanju festivala u Strasbourgu 'Etoiles et Toiles du Cinéma Européen' posvećenom isključivo dugometražnim filmovima podržanim od Eurimagesa.
Tijekom završne ceremonije ovog prestižnog događaja, žiri sastavljen od 12 ambasadora Vijeća Europe, zamjenika glavnog tajnika Vijeća Europe te izvršnog direktora Eurimagesa dodijelio je redatelju filma Zvizdan Daliboru Mataniću, nagradu za ljudska prava (Odyssée-Council of Europe Prize for Human Rights).

Zvizdan je do sada prikazan na više od devedeset međunarodnih festivala i nagrađen je s ukupno dvadeset i devet nagrada.

Glavne uloge u filmu igraju Tihana Lazović i Goran Marković, redatelj Dalibor Matanić potpisuje i scenarij, a film je proizvela Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom i SEE Film Pro. Proizvodnju su podržali HAVC i Eurimages.

Sedamnaesto izdanje festivala u Strasbourgu započelo je danskim filmom Mladost u režiji Paola Sorrentina, a publika je imala prilike pogledati 11 naslova nastalih koprodukcijom raznih zemalja koji su podržani upravo od strane Eurimagesa. Inače, taj je fond od 1988. godine kada je osnovan podržao 1.797 europskih koprodukcijskih naslova u ukupnom iznosu od oko 536 milijuna eura.