SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
EUROPSKA KOMISIJA
 
Junckerova ne baš ugledna ekipa u Komisiji
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 21.09.2014. - 14:46:11
BRUXELLES - Europska komisija je oformljena. Međutim, prije nego što počne s radom, svaki povjerenik mora na saslušanje pred Europski parlament. Ipak, neki su pred unakrsnim ispitivanjem koje neće biti niti ugodno.

„Ako imaš nekog starca, onda ga pošali u Europu!"

Tako se ranije posprdno govorilo o političarima iz zemalja članica EU koji su poslani u europske institucije jer navodno u Bruxellesu više nisu mogli učiniti mnogo toga. Ova izreka nije nikada bila točna, danas pogotovo. To vrijedi kako za zastupnike u Europskom parlamentu, tako i za povjerenike. Članove komisije nominiraju zemlje članice, a predsjednik Komisije na to nema utjecaja. Međutim, prije nego povjerenici stupe na dužnost, moraju se suočiti sa često vrlo kritičnim pitanjima članova stručnih povjerenstava Europskog parlamenta.

Tako se primjerice 2004. godine Talijan Rocco Buttiglione našao na meti kritika zbog svojih ranijih kontroverznih izjava o ženama i homoseksualcima. 2009. godine se na meti napada našla Bugarkinja Rumjana Schelewa zbog navodno nepotpunog navođenja podataka o dodatnim primanjima. Parlament ne samo da može odbiti pojedine povjerenike nego i cijelu komisiju. Ali i sama prijetnja je u oba slučaja bila dovoljan razlog da se zamijene povjerenici na meti kritika.

Ovaj put čitav niz povjerenika mora računati s tim da će se naći u oštrom unakrsnom ispitivanju. Pojedini povjerenici su se našli na meti kritika odmah nakon Junckerovog predstavljanja svoje ekipe. Njemački političari se npr. pitaju zašto će Francuz Pierre Moscovici biti povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja ako se zna da je, dok je bio ministar financija Francuske, svojom politikom doprinio rekordnom zaduženju zemlje.

Iduća kritika je upućena Jonathanu Hillu, britanskom konzervativcu zaduženom za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala. On njega se, navode kritičari, može očekivati sve drugo osim reguliranja financijske stabilnosti. Mnogi se žale da 41-godišnja Talijanka Federica Mogherini, vanjskopolitička šefica EU, nema dovoljno vanjskopolitičkog iskustva.

U međuvremenu parlament i javnost imaju dovoljno vremena baviti se biografijama pojedinih povjerenika i na svjetlo dana iznositi nove sporne činjenice. Španjolac Miguel Arias Canete bi trebao biti povjerenik za energiju i zaštitu klime. Međutim, prema mišljenju njemačkih zaklada za zaštitu okoliša on je „najgore moguće rješenje" jer kao „lobist naftne industrije"može potkopati energetske promjene u Europi. Greenpeace čak govori o „sukobu interesa".

Canete je inače član upravnih odbora u dvije naftne tvrtke i najveći je vlasnik dionica tih tvrtki. Najava da će se "riješiti" dionica neće ušutkati kritičare. Canetea u parlamentu očekuje „vrlo teško saslušanje", mišljenja je predsjednica kluba zastupnika „Zelenih" Rebecca Harms. Možda će svemu biti dodano i njegovo mišljenje o ženama zbog kojeg se kasnije morao ispričati.

Zabrinutost postoji kada je riječ o Tiboru Navracsicsu. Dosadašnji mađarski ministar vanjskih poslova bi trebao preuzeti resor obrazovanja, kulture i brige o mladima. Kao ministar pravosuđa je Tibor Navracsics u Mađarskoj izvršio reformu pravnog sustava i time ograničio kompetencije pravosuđa. Zbog te reforme i restriktivnog zakona o medijima je vlada premijera Viktora Orbana godinama u sukobu s Komisijom koja Mađarskoj prijeti procesom zbog kršenja sporazuma.

Ipak, bez obzira na sve navedene slučajeve nije jasno hoće li parlament biti protiv sastava Europske komisije. Ali zapreke su velike: naime, izvjesnom povjereniku potrebno je dokazati teške propuste ili manjak sposobnosti. Osjećaj da ovaj ili onaj "ne odgovara" nije dovoljan. Osim toga se u parlamentu uvijek radi o stranačkoj politici. Zastupnici stranačke obitelji, iz koje povjerenik dolazi, često su skloni zbog stranačko -političke lojalnosti i uz povjerenika su iako su osobno možda protiv njega. Također rado kritiku predstavljaju kao igru u kojoj politički protivnici žele skupiti bodove. S druge strane možda nikada nije bilo toliko otpora prema toliko puno povjerenika.

Saslušanje i ispitivanje budućih povjerenika počinje 29. rujna i trebalo bi trajati nekoliko tjedana. Za svakog od 28 povjerenika su predviđena tri sata za saslušanje. Glasanje o Europskoj komisiji je planirano za 22. listopada.