SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAŠNJENJE
 
Kasne ugovori za Mamulu i Kraljičinu plažu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 27.02.2016. - 23:10:33
PODGORICA - Iako je prije dva mjeseca Skupština usvojila odluke za Kraljičinu plažu i Mamulu , ta dva dokumenta nijesu do danas obavljena u Službenom listu.
Iz Službenog lista "Vijestima" je saopšteno da su juče oko deset sati dobili ova dokumenta i da će biti objavljeni u narednom broju Službenog lista.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma "Vijestima" je saopšteno da su očekivali da će odluke do sada biti objavljene.

"U svakom slučaju, upućujemo vas na Skupštinu, kao nadležnu instituciju za ovo pitanje. Ministarstvo do sada nije imalo upita investitora na ovu temu", navedeno je iz Ministarstva.

Skupština je 30. decembra prošle godine usvojila aneks ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža u Miločerskom parku i odluku o davanju u zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u hercegnovskoj opštini. Da ova dva ugovora, kojima se protivi opozicija i SDP, prođu parlament presudili su glasovi Pozitivne čiji su poslanici obezbijedili većinu vladajućem DPS-u, manjinskim partijama, Liberalnoj partiji i nezavisnim poslanicima Damiru Šehoviću i Miću Orlandiću.

Usvajanjem odluke za Kraljičinu plažu grčkom biznismenu Petrosu Statisu i njegovoj kompaniji Adriatic Properties produžen je rok zakupa hotela sa 30 na 42 godine, umanjena zakupnina 30 odsto, dozvoljena gradnja 66 apartmana za prodaju, oprošten mu je dug za zakupninu od 250 hiljada eura i buduća zakupnina do izrade prostorno-planske dokumentacije. Sastavni dio odluke su amandmani Pozitivne kojima je investitor obavezan da izgradi hotel najkasnije u roku od tri godine od dobijanja dozvole, a državni organi da u roku od tri mjeseca od stupanja na snagu odluke obezbijedi prostorno-plansku dokumentaciju, kao i da investitor odustane od arbitražnog postupka protiv Crne Gore.

Kompanija Orascom, vlasnika Samiha Savirisa dobila je Mamulu na 49 godina po cijeni od 1,5 eura po kvadratnom metru, a morski akvatorij ostrva zakupiće po cijeni od 90 centi po kvadratu. Plaćaće 4.000 eura mjesečno po osnovu zakona, što je 48.000 godišnje. Investitor gradi hotel sa 23 sobe. Sastavni dio odluke su amandmani DPS kojima su precizirane pojedine stavke iz odluke.