SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Katarska kriza povećava zalihe nafte
Autor/izvor: SEEbiz / Saxo Bank
Datum objave: 13.06.2017. - 07:20:04
ANALIZA - Oporavak cijene ključnih ročnica za žitarice iz SAD-a pomogao je u smanjenju ukupnih gubitaka na robnim tržištima, naročito kod ulagača s imovinom u energetskom sektoru. 

Naime, cijena sirove nafte u padu je već treći tjedan, pri čemu su za najnovije slabljenje odgovorne tenzije na Bliskom istoku s Katarom, a i plemeniti metali su poništili ostvarene dobitke uoči ovotjednog FOMC-ovog sastanka, poručuje Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci. 

- Cijena sirove nafte vratila se na razine prije Opecovih dogovora, radi najnovije geopolitičke krize na Bliskom istoku. Na razmirice s Katarom ulagači gledaju kao negativni faktor, ponajprije jer je moguć rizik smanjenog poštivanja dogovora oko rezanja proizvodnje ili čak i potpunog raspada dogovora. Istovremeno, zalihe nafte u SAD-u su se iznenađujuće povećale i vratile na tromjesečnu najvišu razinu dok se proizvodnja iz Nigerije i Libije i dalje povećava – kaže Hansen. 

Situacija s Katarom samo potvrđuje koliko su važni pozadinski događaji u regiji Bliskog istoka između glavnih proizvođača nafte, pri čemu su na jednoj strani Saudijska Arabija koju podržava SAD i, s druge, Iran s podrškom Rusije. U SAD-u je pak njihova službena državna agencija objavila predviđanja da bi u 2018. godini dnevna proizvodnja mogla doseći 10 milijuna barela, što je više od trenutnog rekorda iz 1970 s 9,6 milijuna barela dnevno. Ipak, u Saxo banci, ne vjeruju u ostvarenje tih prognoza, s obzirom na najnovije rasprodaje.

Zlato i srebro snažno se oporavilo radi brojnih nesigurnosti, no nakon sastanka Europske središnje banke koji nije donio nikakve velike promjene, bez dodatnih iznenađenja u svjedočenju bivšeg šefa FBI-ja Jamesa Comeya te nakon izbora u Velikoj Britaniji, ulagači su odlučili 'pokupiti' ostvarene dobiti prije ovotjednog sastanka američkog FOMC-a.  Industrijskim metalima trgovalo se po nižim cijenama radi značajnog povećanja proizvodnje, osim bakrom. Za više cijene tog metala zaslužan je veći uvoz u Kinu, manje zalihe i poremećaji u vađenju u Kini radi vremenskih uvjeta. 

Kada je pak riječ o američkim poljoprivrednicima, početak sezone donio im je probleme: od prevelike kiše u vrijeme sijanja do trenutnih suša i vrućina tijekom procesa rasta. Najavljena stabilnija vremenska prognoza smanjit će rast cijene, ali to samo ukazuje na ozbiljnu volatilnost cijene za žitarice koje su ovisne o temperaturnim uvjetima, podsjećaju ulagače iz danske investicijske banke.