SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CARINE
 
Kina najavila niže uvozne carine na hranu, lijekove i odjeću
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.11.2017. - 14:22:37
PEKING - Kineska vlada u petak je objavila da će s početkom prosinca smanjiti uvozne carine na potrošačku robu u rasponu od prehrambenih artikala do kozmetike i odjeće, u sklopu nastojanja da snizi troškove i podupre osobnu potrošnju u zemlji.

U planu je osjetno sniženje uvoznih carina za 187 proizvoda. Inače su visoki porezi na uvoznu robu znatno podigli cijene inozemnih brendova u Kini, potičući kupce da više troše u inozemstvu.

Snižene će carine na uvoz potrošačkih roba, uključujući hranu, dodatke prehrani, farmaceutiku, odjeću i proizvode za rekreaciju, u prosjeku iznositi 7,7 posto, u odnosu na sadašnjih 17,3 posto, objavilo je ministarstvo financija na službenim mrežnim stranicama.

"Potrošački zahtjevi kod ljudi sve su veći", tumače u ministarstvu financija.

"Smanjenje nameta ići će u korist ponudi dostupnoj potrošačima kod kuće i pomoći će poboljšati domaći sustav opskrbe", ističe se u priopćenju.

Kina je proteklih godina već smanjila uvozne carine na niz proizvoda, uključujući kozmetiku i odjeću, kako bi poduprla domaću potrošnju, budući da Peking razmišlja o dugoročnom preusmjeravanju gospodarstva prema modelu baziranom na potrošnji kao glavnom pokretaču.