SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONCERTI
 
Kineska nova godina uz Zagrebačku filharmoniju i Mateja Meštrovića
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.01.2018. - 07:20:05
ZAGREB - Zagrebačka filharmonija nastavlja svoj Off ciklus "zanimljivih i drugačijih koncerata" u petak 9. veljače proslavom Kineske nove godine na kojoj će u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu ugostiti istaknute kineske umjetnike, a "zločesti dečko" hrvatske glazbe Matej Meštrović premijerno će izvesti posebno za tu priliku skladano djelo.

U ciklusu u kojemu priređuju koncerte "nekima fora, drugima neobične, svakako zanimljive i garantirano drukčije, a u svakom slučaju 'Off'", Filharmoničari će kinesku Godinu psa pozdraviti koncertom pod ravnanjem uglednog američkog maestra Jonathana Griffitha, stoji u najavi.

Uz najveće kineske, Griffith priprema i više orkestralnih uspješnica američke, ali i australske glazbe a orkestar će tom prilikom ugostiti i vrhunske kineske glazbenike Tua Shana Xianga, Zhang Pei, Bai Yu i Li Xinxing, koji će nastupiti na egzotičnim tradicijskim glazbalima.

"Što je pipa, kako izgleda erhu ili kako se svira zheng? Kako zvuči Oda zastavi koju smatraju jednom od najvećih kineskih uspješnica? I zašto redovito izvode Svečanu proljetnu uvertiru ne samo najveći kineski, nego i brojni svjetski orkestri od Newyorške do Losangeleske filharmonije?", stoji u najavi.

Koncert donosi i svjetsku premijeru najnovijeg ostvarenja Mateja Meštrovića, Kinesku rapsodiju koju je skladao upravo za taj koncert. Uoči koncerta u predvorju dvorane bit će upriličen susret i razgovor s kineskim umjetnicima, a prije i u stanci koncerta svi zainteresirani moći će se upoznati s drevnim kineskim umjetnostima rezanja papira i kaligrafije.

"U petak 9. veljače ne bacamo petarde, iako obećavamo pravi vatromet dobre glazbe. Ne insistiramo na dress codu, ali preporučujemo da obučete nešto crveno. I garantiramo putovanje sve do Kine, iako se te večeri ne mičemo iz Zagreba! Kažu da će Godina psa biti godina životnih promjena i važnih odluka. I zato, odlučite isključiti probleme i uključiti ono što svi najviše volimo - dobru glazbu!", poručuju iz Filharmonije.

Proslava Kineske nove godine treći je koncert u programu 'Off ciklusa' Zagrebačke filharmonije u sezoni 2017./18., nakon nastupa violončelista Stjepana Hausera i Božićnog koncerta uz pjevače Husar&Tomčić. Sljedeći koncert u programu bit će u petak 2. ožujka rock opera "Jesus Christ Superstar" u suradnji sa zagrebačkim Gradskim kazalištem Komedijom.