SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Kinezi otkrili njemačka vina
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 08.04.2018. - 15:49:10
BERLIN - Kinezi su nedavno otkrili vino, ali dosad je u obzir dolazilo samo francusko. Sada se polako otkrivaju i ostale vinske regije, a u modi je njemačka kapljica.

Bilo da se radi o klasiku rizlingu ili crnom pinotu: zanimanje Kineza za vinima Njemačke vrtoglavo raste. 2017. Nijemci su Kinezima prodali 40.000 hektolitara vina, što je za četvrtinu više nego godinu dana prije. Ako se tomu još pridoda i Hong Kong, onda je izvoz za još 5.000 hektolitara veći. Samo prije desetak godina prodaja je bila zanemariva. A, izgledi za povećanje izvoza u Kinu su, kako javlja Njemački vinski institut, više nego dobri.

„Imidž njemačkog vina u inozemstvu je sve bolji i bolji", kaže glasnogovornik Vinskog instituta Ernst Büscher. Rekordne brojke treba zahvaliti u novijoj prošlosti pobuđenoj kineskoj žeđi za „plemenitom kapljicom". Još do prije dva desetljeća vino je više-manje bilo nepoznato u „Carstvu sredine". Isprva je od žeđi za vinom profitirala isključivo Francuska, posebice Bordeaux-regija sa svojim čuvenim crnim (crvenim) vinima.

„Crveno u Kini slovi kao boja sreće, a jako važan faktor je i prestižno ime regije", kaže Büscher.

No u međuvremenu  je porasla potražnja i za bijelim vinima, gdje Njemačka sa svojim rizlingom igra važnu ulogu.

Vinarima iz vinskih područja Mosel, Rajna ili Neckar su mušterije s Dalekog istoka zanimljive i zbog još jednog aspekta: vino je za Kineze još uvijek luksuzna roba, pa su tako spremni platiti više nego Europljani, posebice Nijemci kojima je kulturno i povijesno gledano vino dio svakodnevice. Dok potrošači u Njemačkoj u prosjeku plaćaju 3,15 eura za litru vina Kinezi daju više: 4,59 eura. U Hong-Kongu su još velikodušniji: ovdje se litra vina u prosjeku prodaje za 7,73 eura.

Usprkos porastu izvoza, Kina ostaje na četvrtom mjestu kad su u pitanju globalni kupci njemačkog vina. Od ukupne količine u Njemačkoj proizvedenog vina, jedna osmina (oko 110 milijuna litara) odlazi u izvoz. I to najviše u SAD, Nizozemsku, Norvešku, Kinu i Veliku Britaniju.

 Medvescak