SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVA SEZONA
 
Atraktivni naslovi za novu hrvatsku književnu sezonu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.10.2013. - 09:35:13
ZAGREB - Malo hrvatsko književno tržište, na koje je praktički nemoguće izaći s nakladom većom od 1500 primjeraka, i to samo kad su u pitanju izrazito komercijalni naslovi i dokazani svjetski hitovi, ni ove jeseni neće ostati zakinuto za novi niz atraktivnih djela domaće i prijevodne literature.

Naklada u većini slučajeva ne prelazi 500 komada, što teško može pokriti troškove nakladnika, koji u slučaju prijevodne literature, uz ostalo, osim autorskih prava uključuju i nemali izdatak za prijevod. Kad su u pitanju domaći autori, osim kad je riječ o izrazito poznatim imenima, a ponekad čak i tad, nakladu je teško rasprodati. Žale se i jedni i drugi i treći – nakladnici na margine dobiti, autori da ne mogu živjeti od pisanja, a prevoditelji da ih se podcjenjuje.

Ipak, sudeći po tome što hrvatski nakladnici najavljuju za ovu književnu jesen, produkcija ne jenjava a nekoliko nakladnika s kojima smo razgovarali – Školska knjiga, Algoritam i Profil – ističu da im je prioritet svjetsku književnost dovesti na neki način u dijalog s domaćom produkcijom, s naglaskom na velika svjetska imena te klasike svjetske i domaće literature, ne zaobilazeći pritom ni mlade autore i debitante, ali ni poeziju.

U Mjesecu knjige i uoči književnog sajma Interliber, koji se ove godine na Zagrebačkom velesajmu održava od 12. do 17. studenoga, izdavači nastavljaju s bogatom književnom produkcijom, koju će predstaviti na Interliberu.

Školska knjiga – klasici i vrh svjetske književnosti

Da je važno svjetsku književnost "dovesti u dijalog" s domaćom produkcijom smatra urednica književnosti i povijesti umjetnosti u Školskoj knjizi Miroslava Vučić.

"Da bi jedna kultura bila zdrava, u njoj mora postojati ravnopravan dijalog između svjetske književnosti prevedene na nacionalni jezik i domaće produkcije. To sam naučila od Goethea i uvijek pokušavam bez kompleksa napraviti ravnotežu između 'čitanja svijeta' i čitanja onoga što je hrvatska proizvodnja", kazala je Vučić.

Od stotinjak naslova, koliko godišnje taj nakladnik objavi u izvanudžbeničkom programu, već polovica izlazi ove jeseni. Mahom su to klasici svjetske i domaće književnosti.

"Prijevodnu literaturu radimo samo onu u vrhovima svjetske književnosti, najvažnija djela koja su obilježila našu civilizaciju", pojasnila je.

Kao jedan od 'highlighta' Vučić je istaknula prvi hrvatski prijevod epske poeme Johna Miltona "Izgubljeni raj" u prijevodu Mate Marasa.

"Riječ je o klasiku svjetske književnosti, koji spada među najsloženija djela naše civilizacije. Maras je na njemu radio gotovo dvije godine", napomenula je.

Na Interliberu će biti predstavljen i novi roman Ivana Aralice u dva dijela "Japundže", dirljiva priča o odrastanju i snazi djece kojoj se dogodi rat, te sveučilišni udžbenik Stipe Botice "Povijest hrvatske usmene književnosti", koji Vučić najavljuje kao autorovo "životno djelo".

"To je prva povijest hrvatske usmene književnosti od sedmog stoljeća naovamo, vrlo komplicirana knjiga koja predstavlja žanrovski razvoj usmene književnosti u nas, s puno citata koji će biti po prvi puta otisnuti. Obuhvaćeno je cijelo hrvatsko govorno područje, dakle ne samo hrvatske političke granice", istaknula je Vučić.

Školska knjiga ne zaobilazi ni pjesnike. U novoj biblioteci Rukovet, posvećenoj živućim hrvatskim pjesnicima, predstavit će trojicu trenutno ponajboljih pjesničkih autora: zbirku ljubavne poezije "Razlozi za nepovjerenje u sustav obrane od tuče" Luke Paljetka, zbirku novih pjesničkih tekstova Tonka Maroevića "Redak mulja, redak pjene", te izbor iz pjesničkog djela Ivana Goluba "Pohod milosti". "Iz dvadesetak Golubovih pjesničkih zbirki Tonko Maeroević je izabrao najbolje. Knjiga je narasla na skoro 800 stranica i predstavlja velebni pregled onoga što je Golub dosad napisao", pojasnila je.

Vučić najavljuje i ciklus od četiri krimi-romana za mlade autora Hrvoja Kovačevića; za djecu mlađe školske dobi u pripremi je zbirka pjesama i priča autorice Ane Torić "Zaljubljeni medo" i "Kaputić za zagrljaje", a za najmlađe čitatelje problemska slikovnica Dubravke Pađen-Farkaš "Djevojčica i ptica" o djeci čiji se roditelji rastaju, s ilustracijama Dražena Jerabeka.

Osim književnih noviteta, Školska knjiga predstavit će na Interliberu niz vrijednih znanstvenih, stručnih i publicističkih izdanja. Među njima su "Hrvatski jezik" Radoslava Katičića, "Povijest hrvatskog naroda" Trpimira Macana i Željka Holjevca, "Steve Jobs: Tajne prezentacija" Carminea Galla, i druge.

Algoritam – Hosseini, Žižek, Grisham i Sandra Vitaljić

Kao udarne naslove ove jeseni u izdanju Algoritma glavna urednica toga nakladnika Ana Briški najavljuje novi roman američkog spisatelja afganistanskog podrijetla Khaleda Hosseinija "I odjeknuše gore", drugi nastavak hita "Vrag nosi Pradu" Lauren Weisberger pod naslovom "Osveta nosi Pradu", te "Tuđinku" američke spisateljice Diane Gabaldon. "Riječ je o povijesnoj romansi, što je malo atipično za nas, ali to je najbolja povijesna romansa ikad napisana, roman koji danas ima kultni status a po njemu se snima i serija", kazala je Briški.

Najavila je i književni prvijenac Jaya Ashera "Trinaest razloga", novi roman Johna Grishama "Parničari", te roman "Plavooki dječak" Joanne Harris.

Od publicističkih naslova na Interliberu će biti predstavljena zbirka eseja Slavoja Žižeka i Srećka Horvata: "Što Europa želi?" s predgovorom grčkog ljevičarskog političara Alexisa Tsiprasa. "Dovoljno je uočiti da se radi o 'najopasnijem filozofu Zapada', 'najopasnijem političaru Zapada' i našem istaknutom mladom filozofu i aktivistu", kazao je o knjizi njezin urednik Kruno Lokotar.

U tisak ovih dana ide i knjiga Sandre Vitaljić "Rat slikama - manipulacije ratnom fotografijom", s posebnim osvrtom na one nastale tijekom ratova proizašlih iz raspada Jugoslavije. Knjiga sadrži i ekskluzivne intervjue s desetak istaknutih ratnih fotografa, a bogato je ilustrirana s oko 200-tinjak fotografija i reprodukcija novinskih stranica i snimaka.

"Konačno, u tisku je i knjiga 'Jamerika: trip' Maše Kolanović, djelo kakvo nema premca u našoj književnosti, jer se istodobno radi o putopisu i narativnoj poemi, a sve to s elementima cabareta, hip-hopa, opere, stripa, filma... ", ističe Lokotar. Kolanović je autorica teksta, ilustracija i crteža.

Do kraja godine svjetlo dana će ugledati još nekoliko naslova domaće i strane proze, među kojima su treća knjiga serijala za mlade Cassandre Clare "Grad od stakla", te roman "U dobru i zlu" Matthewa Quicka, po kojemu je snimljen i istoimeni nagrađivani film.

Profil: "Ja sam Malala"

Među stotinjak novih naslova u izdavačkom planu nakladnika Profil Knjiga za ovu sezonu jedan od udarnih je autobiografija Pakistanke Malale Yousafzai koju su talibani pokušali ubiti jer se zalagala za pravo na obrazovanje.

"'Ja sam Malala' izvanredno je zanimljivo štivo i jedan od naslova koje smatramo najjačima ove sezone", kazala je glavna urednica Profila Ivana Žderić.

Malala je dobitnica nekoliko nagrada, među kojima i ovogodišnje nagrade Saharov koju dodjeljuje Europski parlament pojedincima ili organizacijama koji su posvetili živote obrani ljudskih prava i sloboda.

Na Interliberu će Profil predstaviti i "Zelot: život i vrijeme Isusa iz Nazareta" iz pera američkog sveučilišnog profesora iranskog podrijetla Reze Aslana. Knjiga je izazvala golemu pozornost u SAD-u i Velikoj Britaniji i bila tjednima na prvome mjestu bestseler lista.

"Promovirat ćemo i novu knjigu američkog psihijatra Dalea Archera 'Više nego normalno' u prijevodu ugledne psihologinje Mirjane Krizmanić, koja će o knjizi i govoriti na sajmu", kazala je Žderić.

"Izuzetno smo ponosni na knjige domaćih autora koje ove godine objavljujemo pa ćemo na Interliberu promovirati nedavno izašle: interaktivni priručnik za tinejdžere 'Teen psiha' Dubravke Miljković i Majde Rijavec, psihološki priručnik sa savjetima za rastavljene roditelje Ljubice Uvodić Vranić 'Avantura osobne promjene 3', prvi radni priručnik temeljen na novom pravopisu Marka Alerića i Tamare Gazdić Alerić, te zbirku eseja Milane Vuković Runjić 'Draga Milana' koji će izaći ovih dana", dodala je. Jedan od udarnih naslova koji će izaći za Interliber je i nova knjiga Mani Gotovac "Ah taj život, ah taj teatar!", autoričino autentično svjedočanstvo o jednom burnom životu provedenom u kazalištu i s kazališnim ljudima, napomenula je nadalje.

Što se beletristike tiče, do Interlibera Profil objavljuje triler o ubojstvima čovjeka koji putuje kroz vrijeme i djevojci koja ne želi umrijeti "Djevojke koje sjaje" Lauren Beukes. Roman je dobio izvanredne kritike i bio na vrhovima top ljestvica.

"Nastojimo zadovoljiti sve vrste čitalačke publike, pa uz beletristiku i publicistiku objavljujemo u jednakom omjeru i dječje i naslove za mlade", dodaje Žderić. Od naslova namijenjenih starijim tinejdžerima izdvaja prvi roman autora velikog hita "Kradljivica knjiga" Markusa Zusaka pod naslovom "Ja sam glasnik". "Za najmlađe smo pripremili priču o snježnoj kraljici Kay Woodward s prekrasnim ilustracijama poznatog hrvatskog ilustratora Manuela Šumberca", napominje.

Do kraja godine Profil će objaviti i nekoliko vrlo zanimljivih domaćih naslova: "Izabrane pjesme" Rade Šerbedžije, "Azerbajdžanac i druge priče" Gordana Nuhanovića, kuharicu "Bistro Apetit" vlasnika istoimenog zagrebačkog bistroa Christiana Cabaliera.