DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
LUKSUZ
 
Kompanije u luksuznom sektoru i dalje ostvaruju sjajnu prodaju u Kini
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 22.02.2019. - 09:03:17
ANALIZA - Luksuzni sektor, poznato je to već godinama, najviše ovisi o azijskom, ili, preciznije, kineskom tržištu.

Iako se mnogo govori o hlađenju kineske ekonomije i trgovinskom ratu, rezultati nekih kompanija koje spadaju u sektor luksuzne robe pokazuju drugačiju situaciju. 

Počelo je s francuskim LVMH, koji nas je iznenadio dobrim prodajnim rezultatima u posljednjem tromjesečju 2018. godine kao najveći svjetski proizvođač luksuzne robe, postigavši ​​organski rast prodaje od 9%, te među luksuznim proizvodima, modnim proizvodima i kožnim proizvodima, što je bila prva potvrda da Kinezi nastavljaju kupovati proizvode visoke cijene.

Slijedio je Kering, koji je ostvario dobar rast od 28% s robnom markom Gucci. Uz visoki organski rast u Aziji (16 posto), s naglaskom na Kinu i Indiju, slijedi proizvođač žestokih pića Pernod Ricard. Pozitivne brojke nadopunjuju kozmetički divovi L'Oreal i Estee Lauder. Estee Lauder je dvojbe oko Kine demantirao s povećanjem prognoze dobiti za 2019. godinu i najavom rasta prodaje kozmetike, uglavnom u Aziji. Tako visok rast prodaje u Aziji nisu imali u posljednjih dvadeset godina.

U L'Orealu, koji prodaje kozmetiku za potrošnju i kozmetiku premium klase, prodaja u Kini je najveća u posljednjih četrdeset kvartala.

 Medvescak