SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Konzum će prodavati i bezreceptne lijekove
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.10.2014. - 16:47:04
ZAGREB - Nakon plaćanja režija, točenja goriva na benzinskim crpkama ili podizanja gotovine najveći trgovački lanac u državi - Agrokorov Konzum - opet širi djelatnost. Tako ćete uskoro u njegovim prodavaonicama moći kupiti andol ili bilo koji drugi bezreceptni lijek.

Naime za 20. studenog sazvana je izvanredna glavna skupština Konzuma na kojoj će se, između ostalog, donijeti odluka o dopuni poslovanja novim djelatnostima. Konkretno, Konzum namjerava proširiti svoje poslovanje na promet medicinskim proizvodima na veliko i malo, na njihov uvoz, ali i proizvodnju odnosno izradu medicinskih proizvoda. Navodi se i posredovanje u prometu lijekovima, djelatnost prometa na veliko lijekovima te trgovina na malo lijekovima koji se izdaju bez recepta.

- Razmatramo mogućnost proširenja djelatnosti kako bismo u okviru naše kontinuirane modernizacije poslovanja te pružanja cjelovite usluge potrošačima eventualno proširili asortiman i područjem trgovine na malo bezreceptnim lijekovima, kazali su za tportal iz Agrokora.

Na pitanje tportala znači li to da bi Konzum uskoro mogao početi otvarati i vlastite apoteke, odgovorili su da nemaju takvih namjera.

No bavljenje prodajom bezreceptnih lijekova nije tako jednostavno, a upućeni u priču upozoravaju nas da za tako nešto treba imati specijalizirane prostore i angažirane farmaceute.  Potvrđeno nam je to i u Agenciji za lijekove i medicinska pomagala (HALMED).

- Da bi dobila našu dozvolu, specijalizirana prodavaonica mora, uz opće uvjete propisane za trgovinu na malo, zadovoljavati niz posebnih uvjeta. Za početak, mora imati na raspolaganju odgovornu osobu, magistra farmacije s položenim stručnim ispitom i godinom radnog iskustva, te imati zaposlenu osobu s najmanje završenim srednjim obrazovanjem farmaceutskog usmjerenja, pojasnili su u HALMED-u.

Važno je razlikovati bezreceptne lijekove od drugih proizvoda koji se nalaze u slobodnoj prodaji poput primjerice dodataka prehrani. Oni, za razliku od lijekova, ne služe liječenju, već samo pomažu u održavanju zdravlja. Dodaci prehrani su pripravci proizvedeni iz koncentriranih izvora hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom koji imaju svrhu dodatno obogatiti uobičajenu prehranu u cilju održavanja zdravlja, ali nisu namijenjeni liječenju bolesti, pojašnjenje je HALMED-a.

Također, specijalizirana prodavaonica mora zadovoljiti još niz uvjeta: od dokumentacije do prostora i opreme za čuvanje lijekova.

Namjera Konzuma da zagrize na tržište bezreceptnih lijekova ne čudi jer je riječ o tržištu 'teškom' više od pola milijarde kuna. Usto, nedavnom akvizicijom Mercatora Agrokor je stvorio najveću maloprodajnu mrežu u regiji s prihodom između pet i šest milijardi eura.