SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POVEZANOST
 
Kretanje cijene zlata nagovještava mogućnost rata
Autor/izvor: SEEbiz / Sputnjik
Datum objave: 10.04.2017. - 09:07:07
MOSKVA - Nade u novu politiku na Bliskom istoku koja može donijeti mir u ovaj nemirnu regiju, vezane za dolazak Donalda Trumpa u Bijelu kuću, konačno su raspršene u noći između četvrtka i petka.

Tada je američka vojska izvela snažan napad na sirijsku zračnu bazu lansiranjem 59 krstarećih raketa „tomahawk“. Rakete su lansirane s dva broda američke mornarice koji se nalaze u Sredozemnom moru.Prema Trumpovim riječima, ovi postupci bili su odgovor na upotrebu kemijskog oružja sirijskih snaga predsjednika Bašara el Asada u provinciji Idlib. Da li je tamo zaista upotrebljeno hemijsko oružje, zasad je nemoguće reći sa sigurnošću. Samo temeljnom i nezavisnom istragom mogu da se ustanove detalji i pronađu oni koji su odgovorni za smrt ljudi koji su izloženi otrovnim materijama. Nije poznato da li će istraga biti provedena ili ne. Zato je već sad sasvim sigurno nešto drugo: zbog efektnih (ali ne i naročito efikasnih) akcija SAD, mirovni proces u Siriji prekinut je na neodređeno vrijeme.

Štoviše, budući da su u Siriji prisutne ruska vojska i vojna tehnika, uključujući i protuavionske raketne sisteme S-300 i S-400, posljedice američkog napada mogle su zaista da budu fatalne. Slučajno oštećenje ruskog aviona tokom američkog napada, razaranje jednog ili više „tomahawka“ ruskim sistemima protuzračne obrane ili slučajna pogibija ruskih vojnika — sve je to moglo biti povod za pravi veliki rat između najjačih protivnika. Koliko su opasni najnoviji događaji u Siriji nije očigledno samo vojnim stručnjacima i političarima. Dah predstojećeg rata osjetili su i oni čija aktivnost gotovo da nema veze s ratnim vještinama.

„Burzovni analitičari imaju dobar pokazatelj koji signalizira da dolazi do rasta geopolitičkih tenzija u svijetu“, kaže potpredsjednik kompanije „Zlatni monetarni dom“ Aleksej Vjazovski.

To je odnos cijena zlata i srebra. U starom Rimu, za jednu jedinicu zlata davali su dvanaest jedinica srebra, na početku pojave SAD odnos je bio fiksiran na nivou 1:15, u 20. stoljeće smo ušli sa koeficijentom 1:50“.To znači da za jednu uncu zlata (31 g) može da se kupi 50 unci srebra. To je prosječna vrijednost koja se narušava tokom perioda geopolitičkih potresa. Tako je na početku Drugog svjetskog rata, kada je Hitler izvršio invaziju na Poljsku, odnos zlata i srebra dostigao 1 prema 98. U siječnju 1991. godine, po izbijanju prvog Zaljevskog rata, ponovo je došao do 1 prema 100, što je dvostruko više nego obično.

„I evo, lansirano je 59 ’tomahawka‘ na sirijski aerodrom Šairat u provinciji Homs u zapadnoj Siriji. Same američke vlasti priznaju da su na tom aerodromu mogli da se nalaze ruski vojnici. Ali, čak i da nisu, takav napad u oblasti gdje se nalaze ruski raketni sistemi S-300 i S-400 je krajnje opasna mjera. Sve to nije moglo da ne utječe na indeks zlata i srebra, koji je skočio na odnos 1:63. Vrijednost zlata probila je godišnji maksimum i dostigla razinu od 1.264 dolara po unci i otvorio put za dostizanje psihološki važnog obilježja od 1.300 dolara po unci. Prvi Trumpov rat (iako ga u Bijeloj kući nazivaju jednokratnom akcijom) vraća interes globalnih investitora za tržište plemenitih metala“, ističe Vjazovski.

Suvremena međunarodna tržišta, uključujući i tržište plemenitih metala, mogu se usporediti s kolektivnim umom, kada je reakcija na događanja odraz mišljenja i procena desetine tisuća financijskih analitičara, trgovaca i drugih sudionika na tržištu. Reakcija tržišta plemenitih metala na američki napad u Siriji može svjedočiti o pojavi najviše razine opasnosti koji prijeti ne samo trenutnoj razini cijena već i životima milijuna ljudi.