SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANIMIRANI FILM
 
Animafest: Za 40. rođendan podsjetnik na slavnu prošlost
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.05.2012. - 16:10:32
ZAGREB - Ovogodišnji "Animafest", koji će se održati od 29. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu, proslavit će svoj četrdeseti rođendan izložbom u Galeriji ULUPUH, kao i programima međunarodne i domaće animirane produkcije koji slave dosadašnje pobjednike te filmova doajena Zagrebačke škole crtanoga filma zaslužnih za nastajanje i međunarodnu afirmaciju tog festivala.
Izložba "40 godina Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, 1972-2012." pokušat će, izloženim dokumentima, pismima, ilustracijama, videoprilozima, nagradama, fotografijama, čestitkama i festivalskim špicama, dočarati nadaleko poznatu atmosferu zagrebačkog festivala.

Među vrijednom memorabilijom su i radovi istaknutih umjetnika, od Nedeljka Dragića, Pavla Štaltera, Miroslava Šuteja, Zvonimira Lončarića do Borivoja Dovnikovića i Zlatka Boureka. Ovogodišnji vizualni identitet, djelo dizajnera Damira Gamulina i Tine Ivezić, nastao je reinterpretacijom upravo njihovih najistaknutijih plakata.

Na 40 godina postojanja podsjetit će i program "Grand prix 1972–2012", u sklopu kojeg će se prikazati svi dosadašnji dobitnici glavne "Animafestove" nagrade. Među njima su neki od najznačajnijih svjetskih animatora i animatorica koji su često dolazili u Zagreb, a festival će objaviti i prigodni DVD sa svim Grand prix dobitnicima.

Uz pregled ponajboljih kratkometražnih animiranih filmova nastalih u protekle dvije godine, Svjetski festival animiranog filma ove će godine ugostiti Yojia Kuria, pionira japanskog animiranog filma i svojevrsnog kuma festivala, kojemu će uručiti nagradu za životno djelo, te Priita Parna, estonskog animatora i trostrukog dobitnika Animafestovog "Grand prixa".

Poseban gost Festivala Yoji Kuri pripadao je tzv. japanskoj grupi trojice animatora koju su nazivali ekvivalentom trojici tenora, a organizatori "Animafesta" smatraju ga svojim kumom jer je bio prisutan na sastanku ASIFA-e kada je Zagreb dobio licencu za osnivanje festivala.

Animafest će se održati u kinima "Europa", "Tuškanac" i Cineplexx Centar Kaptol, te na ulicama grada, u Muzeju suvremene umjetnosti i nekoliko gradskih kulturnih centara.

 Medvescak