SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
"KULTURA" NEPLAĆANJA
 
Pisci i prevoditelji za restrikcije izdavačima koji ne plaćaju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.11.2011. - 16:27:07
ZAGREB - Pisci i prevoditelji predlažu da Ministarstvo kulture ne otkupljuje knjige od izdavača koji ne plaćaju svoje autore, rečeno je na okruglom stolu u hrvatskom centru PEN-a. Na njemu je bilo riječi o krizi u hrvatskom izdavaštvu.
Ovog puta nije bilo združene paljbe po Ministarstvu kulture, koje je prije šest godina na sličnoj tribini bilo vreća za boksanje. Svi su uljudno hvalili suradnju s ministrom Jasenom Mesićem i suradnicima koje će, htjela ne htjela, baštiniti i nova vlast, ma kojeg predznaka bila. No zato su frcale zapaljive iskre između nakladnika i autora pa se uime udruge Pravo na profesiju prevođeni pisac Edo Popović ultimativno zapitao zašto izdavači uopće imaju knjižare.

– To je izvan pameti. To treba rasturiti – misli Popović.

Ministarstvu kulture iznesen je prijedlog da izdavačima koji ne isplaćuju autorske honorare ne otkupljuje knjige i ne isplaćuje potpore za objavljivanje knjiga.

Puno je kritika upućeno i Zajednici nakladnika i knjižara, jer je nedovoljno brza i operativna. I dok izdavač Seid Serdarević predlaže zakon o knjizi, državna tajnica Nina Obuljen misli da takva ideja nije dobra jer Ministarstvo kulture bez inspekcije ne bi moglo nadzirati provođenje zakona koji zadire u područje gospodarstva, intelektualnih prava...

Na pitanja o PDV-u na knjigu koji nam slijedi čim uđemo u EU, o njemu će se pregovarati 2012. godine i on bi svakako trebao imati najnižu stopu, tvrdi državna tajnica. U kuloarima se spominje stopa ne veća od pet posto. Nina Obuljen rekla je da je Ministarstvo već pozvalo pisce da im pošalju popis izdavača koji ne plaćaju autore i prevoditelje.