SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIZNANJA
 
Ulična galerija: Inicijativa za Čavketov pasaž
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 01.06.2012. - 12:19:56
BEOGRAD - Ulična galerija se izložbom fotografija Goranke Matić, Miladina Jeličića i Zorana Vujovića pridružuje inicijativi da se prolaz između Trga Nikole Pašića i Nušićeve ulice dobije ime Čavketov pasaž, u znak sećanja na bubnjara Gorana Čavajdu Čavketa (1962-1997).
"Smatramo da je Goran Čavajda svojim radom, društvenim aktivnostima i ljubavlju koju je gajio prema Beogradu zaslužio da ovaj prolaz zove po njemu."

Izložbu će 6. juna u 20h otvoriti jam sesion Čavketovih prijatelja, a u 21h biće prikazan kultni film Geto - tajni život grada, autora Ivana Markova u klubu Podmornica. Od 22 časa sledi najava knjige Zorana Vujovića (slideshow projekcija).

Osamdesetih godina prošlog veka rađao se sasvim nov duh koju je predstavljao viziju slobodnog društva koje počiva na slobodnim pojedincima. Nastajale su prve istinske ikone urbane kulture kod nas. Bunt te urbane kulture ogledao se u organizovanju novih formi društvenosti, imidža, pojavnosti, različitih artefakata, ali i različitih formi samoorganizovanja i potkulturnog delovanja. Tada su isplivale i brojne beogradske muzičke grupe, desila se jedna nova mladost koja je nosila jedan novi senzibilitet.

Početak Čavketovog umetničkog delovanja vezuje se za bend Butik (Čavke, Nebojša Antonijević – Anton i Zoran Radomirović – Švaba), a 1980. godine postaje bubnjar kultnog beogradskog sastava - Električni orgazam. Povremeno gostuje Partibrejkersima. Kasnije postaje deo benda Babe (Žika Milenković i Zoran Ilić), a u istom periodu (1992.) i član grupe Rimtutituki. Kao pripadnik osvešćenog dela tadašnjeg Beograda, sa ekipom (Milan Mladenović, Zoran Kostić - Cane, Nebojša Antonijević - Anton, Borko Petrović, Srđan Gojković - Gile, Zoran Radomirović – Švaba i Ljubomir Jovanović – Jovec) pokušava da probudi glas protesta protiv ratnog ludila, ekonomske i kulturne destrukcije antiratnim porukama. Važno je istaći da su upravo pomenuti akteri tog vremena uz brojne kolege i prijatelje predstavljali prodor autentičnog rokenrola u kulturni život Beograda, i svakako dali novi kvalitet tom kulturnom životu.

Njegovo muzičko delovanje prijatelji objašnjavaju kao kombinaciju Ringo Stara i Čarli Votsa, neki dodaju i Kejt Muna. Ritam, precizan, perfektan i neponovljiv. Pojavnost, kombinacija egzibicionizma i latentnog koketiranja. Muzika koju je stvarao ili u kojoj je sudelovao obezbedila mu je dug život i nakon njegovog fizičkog odlaska.

Bio je multitalentovana ličnost. Pored muzike, ostvario je ulogu u pozorišnoj predstavi Zigi Stardast ulogom Mark Bolena, a pored toga beleži i nekoliko filmskih ostvarenja od kojih je možda najvažniji dokumentarni film Geto - tajni život grada, autora Ivana Markova.

Umro je 1997. godine na Tasmaniji.