SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD NAKLADA
 
Vladimir Stojsavljević: Kriza utječe na nakladništvo u Hrvatskoj i BiH
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.04.2012. - 18:56:28

 

SARAJEVO - Pomoćnik ministra kulture Hrvatske Vladimir Stojsavljević i voditeljica odjela za promociju knjige Dubravka Đurić-Nemec u petak su posjetili sajam knjige i učila koji se održava u Sarajevu i tom prigodom razgovarali s predsjednikom Udruge knjižara i nakladnika Bosne i Hercegovine Ibrahimom Spahićem.

Stojsavljević i Đurić-Nemec posjetili su zajednički štanda na kojemu su predstavljena izdanja hrvatskih nakladnika a u razgovoru sa Spahićem razmijenili su informacije o položaju knjige u BiH i Hrvatskoj i dogovorili suradnju na projektima od zajedničkog interesa za autore i nakladnike susjednih zemalja, priopćeno je iz Udruge knjižara i nakladnika BiH.

Konstatirano je i kako je iznimno teška ekonomska situacija u BiH i Hrvatskoj kao i u regiji i Europi, utjecala na nakladništvo.

Kako je istaknuo Vladimir Stojsavljević i pored nulte stope poreza na knjigu u Hrvatskoj i sustavnog izdvajanja za nakladništvo, knjižarstvo i knjižničarstvo te potpore autorima i nakladnicima kroz otkup knjiga i u Hrvatskoj se na ovom području osjećaju posljedice krize i siromaštva stanovništva.

Za raziku od Hrvatske BiH na knjige primjenjuje stopu PDV-a od 17 posto i nema nikakvu sustavnu potporu na razini države za nakladnike koji se stoga suočavaju s dosad najvećom krizom, prenio je Spahić svojim sugovornicima iz Hrvatske.

Nakladnici u BiH stoga očekuju kako će vlasti hitno donijeti odgovarajuće zakone i programe konkretne potpore nakladništvu kako bi se uopće moglo održati.

Predsjednik udruge nakladnika BiH izrazio je punu potporu kandidaturi Pule za svjetsku prijestolnicu knjige 2014.godine.