SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Kulturni centar Srbije u Pekingu otvara se u septembru
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 25.06.2018. - 10:58:40
PEKING - Kulturni centar Srbije u Pekingu najverovatnije će biti otvoren u septembru, kada će, kako navodi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, biti završeni poslovi na rekonstrukciji prostora u jednom globalno značajnom i uticajnom umetničkom centru, u kome će se predstavljati ali i ogledati i srpska kultura i stvaraoci.

- Očekivao sam da će Kulturni centar Srbije u Pekingu biti otvoren do polovine juna, međutim procedure u Kini i njihov administrativni sistem malo su drugačiji, pa je došlo do odlaganja, ali proces je pred okončanjem - rekao je Vukosavljević Tanjugu.

On je pojasnio da su za rekonstrukciju odvojena sredstva, raspisan je tender, izabran izvođač i veruje da je septembar realan rok da se okončaju svi radovi i da srpski kulturni centar u Kini počne da radi.

Reč je o prostoru od 300 kvadrata u samom jezgru ekskluzivne umetničke zone "798", u kojoj se nalazi vise od 400 galerija, izložbenih prostora i kulturnih centara iz čitavog sveta.

Kulturni centar Srbije nalaziće se prekoputa Gete instituta i biće otvoren izložbom "Putovanje kroz srpsku savremenu umetnost", sa delima Mihaela Milunovića, Nikole Kolje Božovića, Ivana Grubanova, Ivane Bašić, Đorđa Stanojevića, Olivere Parlić, Brankice Žilović, Branislava Nikolića i Vuka Ćuka, koja je nadavno prikazana u Šangaju.

Vukosavljević naglašava da Peking sve više postaje globalni kulturni centar i da je otvaranje Kulturnog centra Srbije najznačajniji događaj u međunarodnoj kulturnoj saradnji naše zemlje.

 Medvescak