SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGOVOR
 
Lactalis dogovorio višu cijenu mlijeka s proizvođačima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.08.2016. - 10:27:43
PARIZ - Najveća svjetska mljekarska tvrtka Lactalis postigla je dogovor s francuskim proizvođačima o podizanju otkupne cijene mlijeka koju plaća dobavljačima i poljoprivrednicima, čime je okončan njihov prosvjed, objavili su tvrtka i sindikati.
Lactalis je pristao platiti u prosjeku 275 eura za 1.000 litara mlijeka za cijelu 2016. godinu, kazao je Dominique Barrau, glavni tajnik najveće poljoprivredne unije FNSEA za Reuters.

"To dovodi Lactalis na razinu konkurenata", rekao je Barrau, dodavši da je sindikat pozvao na okončanje prosvjeda.

Ta ponuda je 10 eura viša od prijedloga s početka pregovora prošloga tjedna, ali i i dalje daleko ispod troškova proizvodnje od oko 330 do 380 eura po 1.000 litara, ovisno o veličini farme, kazali su sindikati.

Lactalis, koja proizvodi sir, mlijeko, maslac i jogurt brandova President, Bridel, Galbani i Lactel, potvrdio je dogovor navođenja detalja. Francuski premijer Manuel Valls, pak, nazvao je na društvenoj mreži Twitter taj dogovor pozitivnim.

Europski proizvođači mlijeka bore se s padom cijena mlijeka uzrokovanih prekomjernom ponudom nakon što je Europska unija prošle godine ukinula proizvodne kvote, Rusija zabranila uvoz hrane iz EU, a kineski mliječni uvoz oslabio.

Lactalis će podići cijene na 290 eura po 1.000 litara za mlijeko kupljeno između kolovoza i prosinca, kazao je član skupine proizvođača.

Do kraja godine cijena će dosegnuti 300 eura, što će predstavljati u cijeloj 2016. dodatni trošak od oko 150 milijuna eura za grupu, priopćio je Lactalis. "Lactalis grupa kroz ovaj dogovor dokazuje svoju spremnost da podrži proizvođače mlijeka, čije teškoće su realne", navodi skupina.

Lactalis, u obiteljskom vlasništvu, ne objavljuje poslovne rezultate, ali na svojoj internetskoj stranici navodi da ima promet od 17 milijardi eura, zapošljava gotovo 75.000 ljudi u 85 zemalja u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi, i ima tvornice u 43 zemlje, među kojima je i Hrvatska.