SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JEDAN OD PET MILIONA
 
Lečić: Ako vlast ne ispuni zahteve, cela Srbija 13. aprila na protestu
Autor/izvor: SEEbiz / Danas.rs
Datum objave: 23.03.2019. - 19:11:57
BEOGRAD - U Beogradu je počeo šesnaesti po redu građanski protest „Jedan od pet miliona" pod nazivom „Isti zahtevi – nema povlačenja".

Okupljenima se prvo obratio glumac Branislav Lečić. On je rekao da su zahtevi demonstranata ostavke predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i predsednice Skupštine Maje Gojković.

Zahteva se i ostavka rukovodstva RTS-a i članova i članica REM-a kao i obezbeđenje za poštene izbore u roku od šest do deet meseci.

On je poručio da ukoliko se zahtevi ne ispune, cela Srbija će se okupiti u Beogradu u subotu 13. aprila.

On je istakao da je pre 28 godina imao iste zahteve da mladost i srpska pamet kažu svoju reč.

Nakon obraćanja Lečića, na platou je puštena himna „Bože pravde" i održan je minut ćutanja za žrtve bombardovanja 1999. godine.

Protestna šetnja kretaće se od Platoa, kroz Makedonsku i Svetogorsku ulicu, do zgrade RTS.

Građani nose transparente na kojima piše „Ne damo Kalemegdan", „Gotov je", „Pljčka penzionera nije reforma", „Ne dozvoli da strah bude profesija", „Dobrodošli u Diznilend večitog zamenika Vesića", na kojem je i Vesićeva fotografija na kojoj ima nos kao Pinokio, „Pričaju nam da je bolje, a u pošti nikad gore", „Probudi se, ustani Srbijo"...

Sa razglasa je puštana pesma Momčila Bajagića Bajage „Pada vlada".

Organizatori protesta pozvali su građane da „dostojanstveno i kulturno izraze svoje nezadovoljstvo aktuelnim režimom".

U protestnoj šetnji građani će se uputiti do platoa do zgrade RTS-a gde će im se, kako su u „Dnevniku slobodne Srbije" najavili organizatori, obratiti mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili privedeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Demonstranti traže fer i slobodne izbore, slobodne medije šest do devet meseci pre izbora, smenu državnog vrha, kao i razotkrivanje ubistva lidera inicijative SDP Olivera Ivanovića.

 Medvescak