SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD PRIHODA
 
Ledo: Prodaja sladoleda raste, smrznute hrane pada
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.05.2019. - 09:12:00
Zadnja izmjena: 02.05.2019. - 09:12:35
ZAGREB - Prihodi od prodaje Leda u prva tri mjeseca 2019. godine zabilježili su pad od 1,7% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te su iznosili 182,7 milijuna kuna.

Na ukupan pad prihoda od prodaje utjecala je promjena strukture prodanih proizvoda. Snažan porast prihoda od prodaje bilježi grupa Sladoled koja je ostvarila rast od 43%, dok je grupa Smrznuta hrana zabilježila pad prihoda od 15% u odnosu na isti period prošle godine.

Porast prihoda grupe Sladoled ostvaren je kao posljedica lansiranja novih sladolednih proizvoda, kvalitetne pripreme predsezone te pogodnih vremenskih uvjeta kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima što je potaknulo raniji i pojačani početak sladoledne sezone.

Na pad prodaje grupe Smrznuta hrana utjecao je kasniji termin Uskrsnih blagdana.

U promatranome periodu poslovni rashodi su zabilježili porast od 2,6% u odnosu na isti period prethodne godine.

U prva tri mjeseca 2019. ostvaren je gubitak iz poslovnih aktivnosti u iznosu od 1,7 milijuna kuna na što su ponajviše utjecali uknjiženi jednokratni troškovi implementacije Nagodbe.

Dobit prije oporezivanja ostvarena je u iznosu od 10,6 milijuna HRK i bilježi porast od 55% u odnosu na isti period prethodne godine. Razlog tome leži u ostvarenim prihodima od dividendi povezanih kompanija isplaćenih u 2019. u iznosu od 14,3 milijuna HRK, dok takvih prihodi nisu ostvareni u istom razdoblju prethodne godine.