SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUMMIT
 
Li Keqiang: Projekti poput Pelješkog mosta inspiracija za budućnost
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.04.2019. - 11:37:21
DUBROVNIK - Deveti poslovni forum zemalja inicijative 16 plus 1 otvoren je u petak u Dubrovniku s rekordnim brojem sudionika i porukama hrvatskog i kineskog premijera da je Hrvatska tijekom povijesti bila poznata po trgovini.

Inicijativa 16 plus 1 osnovana je 2012. s ciljem jačanja kineske razmjene sa zemljama srednje i istočne Europe, a ovo joj je deveti skup koji ima svoju političku i poslovnu dimenziju.

Poslovni forum u dubrovačkom hotelu Rixos Libertas, u prisutnosti 14 premijera, brojnih ministara, veleposlanika i velikih ekonomskih delegacija, započeo je videom o hrvatskoj inovacijskoj tradiciji, ali i o današnjim tvrtkama i inovatorima poput Mate Rimca, Genos Laboratorija, Photomatha, Q Softwarea, 3LHD-a, Prostorie i Ivana Mrvoša.

Središnji događaj summita Dubrovnik "16 %2B 1" je plenarna sjednica šefova vlada država srednje i istočne Europe i Kine. Po završetku plenarne sjednice šefova vlada predviđeno je potpisivanje niza ugovora i sporazuma o suradnji između Kine i ostalih država sudionica.

Nakon toga predviđene su izjave za medije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Keqianga i domaćina idućeg sastanka 16 1, koji će bi određen upravo na sastanku u Dubrovniku.

"Naš je cilj modernizirati dvije najveće hrvatske luke i željezničku mrežu za što se planira izdvojiti 3 milijarde eura do 2030. godine. Zbog svoje geografske pozicije Hrvatska je u prilici biti ključni faktor u razmjeni 16 1 zemalja", rekao je premijer Plenković u Dubrovniku.

'Danas je ovdje potpisano sedam memoranduma, sve su to manje-vise infrastrukturni projekti. Siguran sam da ce biti pretočeni u konkretne ugovore. Kina je spremna kroz Hrvatsku ući u srednju i JI Europu. U sljedeća dva tjedna u Hrvatsku dolaze i kineski brodograditelji na razgovore o hrvatskoj brodogradnji', rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat novinarima u Dubrovniku.

Kineski premijer Li Keqian je kazao da je suradnja glavni cilj ovoga skupa.

'Svi mi imamo potrebu za rastom trgovine i da se naša gospodarstva povežu', poručio je kineski premijer.

"Na putu je nova tehnološka revolucija i to je ono što definira naše doba", rekao je Li i dodao kako Peking želi i suradnju na području obrazovanja i jačanje uvoza, pogotovo poljoprivrednih proizvoda.

"Projekti poput Pelješkog mosta mogu biti inspiracija za buduću suradnju", zaključio je kineski premijer.