SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KNJIŽEVNE NAGRADE
 
Lidija Deduš dobila nagradu za književnost na društvenim mrežama za 2019.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.09.2019. - 20:12:04
ZAGREB - Dobitnica Nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za 2019. je Lidija Deduš, književnica iz Varaždina, koja će nagradu primiti na KaLibar bestivalu koji u Varaždinu traje od 26. do 28. rujna.

Lidiji Deduš ovo nije prva pobjeda na natječajima. Lani je dobila Nagradu regionalnog natječaja Treći trg za najbolju zbirku poezije, a posljedica toga je njezina prva knjiga poezije 'Apatridi i ostala čudna bića' koja je, stjecajem okolnosti, ostala van polica hrvatskih knjižara, što je velika šteta, kaže Kruno Lokotar, jedan od članova žirija Nagrade za književnost Post scriptum.

- Poezija Lidije Deduš je narativna, dugog i vrlo ritmičnog stiha i u pravilu pisana u jednoj, dugoj strofi. Ona, recimo to slikovito, udara u svih šest žica, svih pet čula i u glavu. Ritmizirani stihovi uvlače čitatelja u motivsko-tematski iznimno bogat svijet u kojemu autorica otkriva svježinu tamo gdje je naizgled zauvijek nestala. A nije im strano ni gnjurenje u jezik i surfanje po označiteljskim dimenzijama. Refleksija je dana sažeto, gotovo lirsko-aforistički, s čestim prevratima mišljenja i otkrivanjima paradoksa u svakoj doksi. Emotivni registar se uglavnom bavi strahovima i nelagodama svakodnevice, nije mu stran ni nostalgijski i melankolični retrovizor. Ovo je poezija koja, kada govori o potrošenosti života - osnažuje ga svojom snagom', navodi Lokotar s kojim su u žiriju za Post Scrpitum Adrijana Vidić, Stanislava Nikolić Aras i Želimir Periš.

Deduš je, inače, bila finalistica i natječaja 'Post scriptum za književnost na društvenim mrežama' 2017. Pjesme i kratku prozu dosad je objavljivala u časopisima i književnim portalima u regiji, a zastupljena je i u antologiji pjesnikinja inspririanih migracijom 'Ovo nije dom' iz 2017. te u dvojezičnoj 'Antologiji mladih bosanskohercegovačkih pjesnik(inj)a' na grčkom i bhsc jezicima koja izlazi u ljeto 2019.

Nagradu Post scriptum za književnost na društvenim mrežama organizira udruga za kreakciju Kultipraktik, a dodjeljuje se od 2016. Dosadašnji dobitnici su Hrvoje Marko Peruzović, Bojan Krištofić i Mladen Blažević, čija zbirka poezije će biti predstavljena na ovogodišnjem KaLibar bestivalu u Varaždinu.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nikola Kuprešanin