SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Liječnici u turističkim sredinama pucaju po šavovima
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 18.08.2019. - 08:38:04
RIJEKA - Uz svojih 1300 stalnih pacijenata doktorica Snježana Grgurić ima još toliki broj turista koji joj banu na vrata i koje ona ne može odbiti. A ondje dolaze jer im prolazi europska zdravstvena iskaznica dok kod turističkih ambulanti iskaznica ne vrijedi i pregled se mora platiti.

Bartek Bagrowski iz Poljske nije ni stigao do mora, a već mu je prisjelo. Hrabro je skakao po bašćanskom kamenu i završio u rukama doktorice Snježane.

"Jako sam nezgodno stao, bila je rupa u zemlji, I osjetio sam bol", opisuje Bartek za N1 televiziju.

Doktorica ga je pripremila za Sušak, tamo su ga obradili i vratili u Bašku. Dobro je prošao.

"Bilo mi je beplatno jer imam europsko osiguranje i nisam trebao ništa platiti", kaže Bartek.

Mladom je Poljaku pomogao prijatelj iz Rijeke. Mogao je, doista, završiti i u ambulanti za turiste, ali tamo ne prolazi europska zdravstvena iskaznica.

Zašto ga nisi odveo u turističku ambulantu?

"Zato što je ova ambulanta bila puno bliže, lakše doći do nje, a uganuo je nogu", kaže Bartekov prijatelj Arian Skoki.

No poljski turist i prijatelj mu došli su doista na krivu adresu. Ambulanta doktorice Snježane trebala bi biti samo ambulanta za ugovorne domaće obveznike. Ali tko može odbiti nevoljnika?

"Zbog mira u kući i da ostavimo neki dojam da smo mi država koja dobro radi taj turizam, i mi smo involvirani u cijelu priču. I meni je zapravo moram priznati na neki način lakše primiti pacijenta nego mu objasniti da smo mi ustanova koja radi jedan posao, a oni tamo su ustanova koja se isključivo bave turistima", pojašnjava specijalistica obiteljske medicine dr. Snježana Grgurić.

Dnevno joj 90-ak pacijenata prođe kroz ordinaciju, gotovo polovica su stranci. Kako onda “natjerati” turiste da idu u "njihove" ambulante. Podsjetimo, prije šest godina turističke ambulante izašle su iz sustava HZZO-a. Vratite ih natrag, kažu danas!

"Vrlo vjerovatno kada bi se turističke ambulante ugovorile sa HZZO-om za vrijeme njihovog rada, to bi unaprijedilo sam rad turističkih ambulanti, odnosno i odteretilo redovan rad ordinacija obiteljske medicine u turističkim destinacijama", mišljenja je dr. Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

"Nekakav moj stav je rasteretiti nas da. Dati nam mogućnost da radimo te turiste, ali onda valorizirati na jedan financijski način, da mi znamo da je taj dodatni trud, evo da će to biti nekako i nagrađeno", kaže dr. Snježana Grgurić.

Dr. Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine PGŽ (KoHOM), kaže kako osiguravanje zdravstvene zaštite, kako domaćim, kako stranim turistima nije sustav nego improvizacija i sve se svodi na umješnost i dobru volju zdravstvenih djelatnika na lokalnoj razini.

"Nakon 2013. kada su turističke ambulante ispale iz ugovoranja s HZZO-om u dva navrata smo razgovarali s ravnateljima HZZO-a. Iako se to može učiniti, pravni okvir postoji, nema razloga da se to njih ne uključi u rješavanje problema.

Vi kao osiguranik HZZO-a morate imati doktora obiteljske medicine da bi pristupili korištenju prava zdravstvenog osiguranja. Postoji nešto što se zove tim bez nositelja, a to su vam ambulante gdje nema stalnog doktora nego se mijenjaju i takav model je moguće primijeniti za turističke ambulante.