SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
GRIPA
 
Ljubljana: Zbog porasta slučajeva gripe zabrana posjeta u najvećoj bolnici
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.01.2019. - 16:42:37
LJUBLJANA - Zbog sve većeg broja slučajeva teške gripe i respiratornih infekcija ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC) u ponedjeljak je uveo potpunu zabranu posjeta na svim svojim odjelima.

Čelnici te klinike kazali su na konferenciji za novinare da očekuju da bi zabrana posjeta mogla trajati između 5 i 14 dana i da će u tom vremenu biti dosegnut vrhunac zaraze, zbog koje razmišljaju i o uvođenju uobičajenih izvanrednih mjera za slučaj epidemije, iako se to još do kraja prošlog tjedna nije činilo izglednim.

U vodećem slovenskom medicinskom centru istaknuli su potrebu jačanja svijesti o godišnjem cijepljenju protiv gripe za zaštitu imuniteta i stvaranju potrebne barijere protiv širenja te bolesti budući da je procijepljenost protiv gripe među populacijom za sada niska i kreće se oko 4 posto.

Slovenski mediji navode ovih dana da je već potvrđen jedan slučaj smrti među oboljelima od gripe, a stvarni broj umrlih nije još poznat.

Riječ je o vrlo teškom obliku gripe pa je među hospitaliziranima najviše starijih s kroničnim bolestima, ali ima i dosta mlađih, prenose mediji.

Osim toga u ljubljanskom Kliničkom centru navode u utorak da je vrlo mnogo i bakterijskih plućnih infekcija, a među njihovim pacijentima potvrdili su oko 400 slučajeva gripe, iako je broj vjerojatno mnogo veći jer kod svih pacijenata nije bila provedena dijagnostika.