SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TVRDNJE
 
Lončar: Izjednačavanjem cigareta i osobnih isparivača gasi se golem izvozni potencijal
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 15.05.2017. - 16:44:08
ZAGREB - U hrvatskom je Saboru ovog mjeseca izglasan novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda, koji je proteklih mjeseci izazvao burnu javnu raspravu. 

Razlog takve reakcije uključenih interesnih strana nalazi se u činjenici što se navedenim zakonom po prvi puta izjednačavaju duhanski proizvodi s e-cigaretama. S navedenim izjednačavanjem ne slažu se ni brojni medicinski stručnjaci koji ističu kako po svim karakteristikama i utjecaju na zdravlje te okolinu ova dva proizvoda nisu usporediva.

Samo kratki pregled objavljenih istraživanja koja su javno dostupna ukazuju na brojne podatke koji govore u prilog takvome stavu. Rezultati istraživanja engleske komisije za javno zdravstvo (Public Health England) navode kako su osobni isparivači 95 posto manje štetan proizvod u odnosu na cigarete. Najveću štetu novim zakonom, kazuju nam upućene strane, imat će hrvatski poduzetnici, ali i krajnji korisnici ovog proizvoda koji se u nekoliko zemalja Europe nalazi čak na popisu proizvoda koji se koriste u prevenciji i odvikavanju od duhanskih proizvoda. Štoviše, u Engleskoj se osobni isparivači izdaju na recept kao lijek protiv pušenja i to na račun države. Tako su npr. Njemačka i Engleska dozvolile „parenje", konzumaciju osobnih isparivača u zatvorenim prostorima jer nije štetna za „pasivne pušače". Naime, za razliku od duhanskih, e-cigareta ne proizvodi štetni dim, već je njen dim rezultat procesa isparavanja vodene pare. U istim zemljama je dozvoljeno i oglašavanje e-cigareta te se proizvodi mogu isticati i biti na vidljivim mjestima, što se našom verzijom zakona zabranjuje.

Prema dostupnim podacima, razvoj tržišta e-cigareta u kontinuiranom je rastu, a direktan je benefit vidljiv i na gospodarskim pokazateljima na nekoliko razina. Istraživanja pokazuju kako danas 2,6 milijuna odraslih osoba u Velikoj Britaniji koristi e-cigarete kako bi prestali pušiti. U Hrvatskoj je broj konzumenata na 5% od ukupnog broja pušača, a kakvim se deklarira gotovo trećina stanovnika.

„U Hrvatskoj je od 1.285.000 konzumenata duhanskih cigareta njih preko 5% odlučilo prijeći na e-cigarete. Svi pokazatelji govore o eksponencijalnom rastu konzumenata. Dok u europskim zemljama prepoznaju mogućnosti razvoja ove gospodarske grane te benefite koje na zdravlje pojedinca i naroda može imati ovaj novi proizvod, svjedoci smo kako je Hrvatska upravo usvojila jedan od najrigidnijih zakona u Europi, ali i među svim razvijenim zemljama svijeta", istaknuo je Saša Lončar, direktor tvrtke Virginia White, hrvatskog proizvođača e-cigareta i e-tekućine.

Dodao je ovom prilikom kako restriktivnom politikom država ograničava i odustaje od jedinstvene prilike za ostvarenjem dvostruke koristi, povećanjem broja nepušača i priljevom novca u državni proračun potičući proizvodnju i izvoz. Saša Lončar ističe kako nije protiv uvođenja zakona i reda na tržište koje je donedavno bilo neregulirano, no smatra kako je novi zakon donesen bez sagledavanja šire slike i uviđanja brojnih pogodnosti za zajednicu koje je moguće ostvariti ponudom kvalitetnijih zakonskih rješenja.

„Postojeći i budući korisnici proizvoda, koji ima veliki potencijal u smanjenju oboljenja uzrokovanih duhanskim proizvodima, ovim su zakonom na jedan način diskriminirani i stavljaju se u nepovoljan položaj. Hrvatski poduzetnici na domaćem će tržištu morati prilagoditi svoje aktivnosti, a kolika će se šteta razvoju ove grane te domaćim poduzetnicima napraviti ostaje nam za vidjeti", zaključio je Saša Lončar.