SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Luis Lugo uskoro u Varaždinu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.04.2019. - 12:34:49
ZAGREB - LOOP d.o.o. u suradnji s Hrvatskom udrugom glazbenika Varaždin, nastoji već dulje vrijeme približiti glazbenicima, bez obzira na glazbeni izričaj kojim se bave, kvalitetne edukacijske sadržaje.

U suradnji s Koncertnim uredom Varaždin, a kao prilog proslavi 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu, LOOP, Koncertni ured i HUG zajednički 16. svibnja organiziraju gostovanje vrhunskog kubanskog pijanista Luisa Luga.

Na Kubi ga smatraju jednim od najboljih kubanskih pijanista svih vremena, nazivajući ga "El piano de Cuba".

Luis Lugo je rođen u Havani u obitelji glazbenika, oba roditelja su mu bili pijanisti. Nakon završetka klasične glazbene škole u Havani kao izuzetno nadarenog zamjećuje ga Mtislav Smirnov, direktor Moskovskog Tchaikovsky konzervatorija i poziva na školovanje u Moskvu, gdje radi s poznatim ruskim pijanistom Rudolfom Kererom, u čijoj klasi je i diplomirao 1973 godine. Po završetku studija vraća se na Kubu i započinje koncertnu aktivnost, popraćenu brojnim nagradama na nacionalnim natjecanjima.

Godine 1977. započinje dodatnu izobrazbu u Moskvi u klasi Rudolfa Kerera, Irine Smorodinove i Viktora Nosova na Tchaikovsky Conservatoryu, gdje je diplomirao 1983. godine.

Slijede godine nastupanja diljem cijele latinske Amerike, Rusije i Velike Britanije. Istovremeno se Luis Lugo bavi i edukacijom, održavajući Masterclass tečajeve. Otkriva i vlastiti glazbeni jezik, kombinirajući afrokubansku poliritmičnost s klasičnim obrazovanjem i jazzom, pa postaje gost i na mnogim latinskoameričkim i svjetskim jazz festivalima, održavajući solističke recitale.

Na Kubi ga smatraju jednim od najboljih pijanista svih vremena, nazivajući ga El piano de Cuba.

Trenutno živi i radi u Argentini i priznat je kao jedan od najkvalitetnijih južnoameričkih pijanista klasične glazbe, ali i jazz sinteze latinskoameričkog folklora i free improvizacije.

U Varaždinu će Luis Lugo održati Masterclass namijenjen profesionalnim glazbenicima na temu "On the roads of music: classical / jazz thinking & Folk philosophy" gdje će objašnjavati svoj pristup romantičarskom pijanističkom repertoaru, utjecajima jazza i latinskoameričke glazbe i slobodne improvizacije. Planirana ciljna skupina su napredni učenici i studenti klavira, profesionalni edukatori i glazbenici.

Istog dana će Louis Lugo u velikoj koncertnoj dvorani HNK Varaždin održati solistički koncert s repertoarom na kojem će se kao posebne gušće pojaviti i njegova kćerka, violinistica Sandra Lugo kao i Ivana Galić, hrvatska pjevačica obrazovana na Royal College of Arts London koja djeluje na hrvatskoj i svjetskoj sceni kao vrhunska interpretatorica gospela i bluesa.

Ivana Galić je diplomirala na prestižnom Royal College of Music u Londonu (BMus Masters degree in solo singing and performance).

2016. osvaja "The best blues vocal performance u Los Angeles". Nakon toga osvaja prvu nagradu u tradicionalnoj i etno kategoriji i stječe pravo nastupa u slavnoj Stern/Perlman dvorani u Carnegie Hallu u lipnju 2018. Iste godine osvaja i "Woman of Excellence International Gospel Artist Award" u Atlanta, Georgia.

 Medvescak