SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROTESTI
 
Malinari najavljuju proteste u celoj Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / agencije
Datum objave: 05.06.2018. - 08:09:08
UŽICE - Pregovori koji su juče vođeni u Užicu između predstavnika malinara i hladnjačara nisu se pomerili sa mrtve tačke.

Rezultat je blokada puta u Prijepolju, nakon čega je najavljeno da će se protesti malinara proširiti na druge delove Srbije.

- Protesti u Prijepolju se nastavljaju, a biće ih uskoro u ostalim delovima zemlje - poručili su iz Saveza „Srpska malina" posle neuspelih pregovora.

Malinari su nakon protesta u Prijepolju blokirali magistralni put od Prijepolja ka Crnoj Gori. Oni su podigli i šatore, rešeni da se ne sklone sve dok ne dobiju garancije da će maline biti plaćene po ceni od 180 do 200 dinara po kilogramu.

Premijerka Ana Brnabić je komentarišući proteste malinara rekla da je reč o problemu koji se javlja iz godine u godinu. Ona je poručila da će razgovarati sa njima kada budu deblokirali magistralu i dodala da Vlada ne može da utiče na tržišnu cenu.

Da se rešenje za probleme proizvodača malina može naći samo dijalogom, objasnio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, i dodao da se cena maline formira na svetskom tržištu.

Čadež je rekao da će predstavnici Privredne komore Srbije pokušati da pronađu rešenje za proizvođače crvenog voća.

- Biće otvoreno svako pitanje i pokušaće se da se unutar industrije nađe rešenje - objasnio je Čadež.

Veljko Jovanović, direktor sektora poljoprivrede u Privrednoj komori Srbije navodi da je prerano reći da li je cena koju zahtevaju malinari od 180 dinara previsoka i da će se to znati u razgovoru sa hladnjačarima kada saopšte realne potrebe izvoza.

„Tržište je vrlo dinamično kada je reč o malini, promenile su se potrebe kupaca i naravno da cena ne može svake godine da bude ista „, rekao je Jovanović.

On je naveo da očekuje izveštaje iz Poljoprivrednih stručnih službi o stanju roda koji bi, prema njegovim rečima trebalo da bude dobar, ne računajući krajeve u kojima je došlo do štete usred vremenskih nepogoda, kao i vidjenje poslovanja kompanija koje se bave otkupom.

Jovanović je podsetio da je država donela odluku o formiranju Nacionalnog saveta za malinu i da i PKS ima učsće kao i da se nada da će se doći do nekog strateškog dokumenta koji će rešiti pitanje otkupa maline.